Nijmegen – Een talkshow over de vorderingen van een mooie opdracht: ‘Schrijf een boek waarin Nijmegen het decor vormt en dat onlosmakelijk verbonden is met de stad.’ Met deze opdracht van de gemeente werken Tessa de Loo, Thomas Verbogt en Jaap Robben aan hun literaire romans. Op woensdagavond 10 maart, tijdens ‘het Voorwoord’ van de (naar de zomer uitgestelde) Boekenweek, vertellen ze burgemeester Hubert Bruls over hun vorderingen.
Talkshow
De talkshow Nijmeegse verhalen, met gespreksleider Hans Peters (oud-directeur van boekhandel Dekker van de Vegt) is te bekijken op RN7 en Facebook en YouTube van de gemeente Nijmegen van 20.00-21.00 uur. De auteurs lezen ook voor uit eigen werk. Burgemeester Bruls: ‘Met dit programma geven we tijdens het Voorwoord van de Boekenweek extra aandacht aan Nijmegen en de literatuur. Nijmegen is een stad waar veel gelezen en geschreven wordt en ik kijk uit naar de voorproefjes die de schrijvers kunnen geven.’
Schrijfopdrachten
De gemeente Nijmegen sloot contracten af met Tessa de Loo, Thomas Verbogt en Jaap Robben om historische literaire werken te schrijven. De boeken verschijnen in 2022 en Jaap Robben heeft de tijd tot 2023. Deze schrijfopdrachten passen bij de doelstellingen van Nijmegen als historische stad. Nijmegen is een inspiratiebron voor literatuur met een combinatie van rijke geschiedenis en moderne cultuur (‘Old City, Young Vibe’). Door schrijfopdrachten te verstrekken, krijgt de identiteit van Nijmegen een plaats in de literatuur, wat belangrijk is voor de promotie van de stad. In de talkshow vertellen de schrijvers over hun vorderingen.
De Ochtendgave
De eerste Nijmeegse schrijfopdracht werd gegeven aan A.F.Th. van der Heijden. Zijn in opdracht van de gemeente Nijmegen geschreven boek De Ochtendgave verscheen in 2015 en speelt zich voornamelijk af rond de in 1678 gesloten Vrede van Nijmegen.