Vanaf maandag 17 februari start Rijkswaterstaat met het plaatsen van een veiligheidsconstructie onder de viaducten van de A12 op het knooppunt Velperbroek ten oosten van Arnhem. Dit is nodig voor de veiligheid van het verkeer op en onder de viaducten.
Veiligheidsconstructie volgt op verbod zwaar vrachtverkeer
Sinds 19 december 2024 mag zwaar transport (meer dan 45 ton) niet meer over de viaducten rijden. De veiligheidsconstructie is aanvullend op deze maatregel. Ook als de constructie is geplaatst, blijft het verbod voorlopig van kracht en moeten zware voertuigen blijven omrijden via de rotonde onder de A12.
Rijkswaterstaat onderzoekt de mogelijkheid om de constructie dragend te maken, waardoor het zware verkeer weer over de viaducten kan rijden. Voor een definitieve oplossing wordt gekeken naar renovatie of vervanging van de viaducten.
Tand-nok constructie
De A12-viaducten hebben een zogenaamde tand-nokconstructie. Dat is een manier om brugdelen met elkaar te verbinden. Uit onderzoek blijkt dat de stalen wapening in het beton, zoals in het verleden is ontworpen, sneller veroudert dan gepland. Om de veiligheid op en onder de viaducten te waarborgen, heeft Rijkswaterstaat eind vorig jaar een gewichtsbeperking ingesteld voor de A12-viaducten in knooppunt Velperbroek.
Daarnaast houdt Rijkswaterstaat de viaducten extra in de gaten. De veiligheidsconstructie, die Rijkswaterstaat nu gaat plaatsen, bestaat uit een rij buispalen in de binnen- en buitenbochten onder de viaducten. Na plaatsing van de constructie blijft het aantal rijstroken op het Velperbroek-circuit ongewijzigd.
Hinder
Het plaatsen van de constructie duurt naar verwachting tot medio april. De aannemer plaatst de constructie terwijl het verkeer over het Velperbroek-circuit rijdt. Er is beperkte hinder voor het verkeer. Alleen in april zijn enkele nachtafsluitingen nodig. De exacte data daarvan worden later bekend gemaakt.
Meer informatie?
Kijk voor meer informatie over de werkzaamheden op de website van Rijkswaterstaat Verkeersinformatie of bel met de Landelijke Informatielijn van Rijkswaterstaat: 0800-8002 (gratis).