Het is alweer ruim 78 jaar geleden dat onder aanvoering van Canadese troepen Drenthe werd bevrijd. Om de herinnering hieraan levend te houden en door te geven aan de volgende generaties werd afgelopen woensdag in Hooghalen met een herdenkingsceremonie, de onthulling van een monument én de lancering van de Canadian Trail wandelroute stil gestaan bij ons leven in vrijheid.
In hun toespraken onderstreepten de Drentse Commissaris van de Koning Jetta Klijnsma, burgemeester Cees Bijl van de gemeente Midden-Drenthe en Rémi Praud, directeur-bestuurder van de Stichting Liberation Route Europe het belang om aan het herdenken en vieren van onze vrijheid relevant en betekenisvol invulling te blijven geven. Met speciale aandacht voor de nieuwe en jongere generaties.
Openbare Basisschool IKC de Bosvlinder onderschrijft dat belang en heeft zich ontfermd over de ‘Vector of Memory’ aan het Middendorp in Hooghalen door dit monument te adopteren en er jaarlijks met een groep leerlingen bij stil te staan. Het is een monumentale markering op de ‘Canadian Trail Drenthe’, een lange-afstands-wandelroute in het spoor van de Canadese bevrijders. Hun bijdrage aan de bevrijding van Hooghalen en Drenthe wordt hier verteld.
Met de onthulling van deze ‘Vector of Memory’ maakt Drenthe nu officieel deel uit van de Liberation Route Europe, door de Raad van Europa erkend als Culturele Route. Na volledige realisatie zullen meer dan 10.000 kilometer aan wandelroutes langs musea, monumenten, laatste rustplaatsen en andere bijzondere plekken in heel Europa herinneren aan de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog.
Canadian Trail
De ‘Canadian Trail’ volgt het spoor van de Canadezen door Nederland, van Zeeuws Vlaanderen tot Noordoost-Groningen. In Drenthe gaat het om 150 kilometer, van Meppel tot Havelte en van Zuidwolde tot Zuidlaren. Deze route vergroot het wandelaanbod voor de langeafstandswandelaars in Drenthe. Tal van gebeurtenissen vertellen onderweg het rijk geschakeerde bevrijdingsverhaal van Drenthe en de rol van de Canadezen hierin. Het is voor het eerst dat op een dergelijk actieve manier het bevrijdingsverhaal van Drenthe toegankelijk wordt voor jong en oud.
50 verhalen, 60 locaties, 4 rondwandelingen
In totaal gaat het op deze lange-afstands-wandelroute van 150 kilometer om ruim 50 verhalen (in het Nederlands, Engels en Duits) verbonden met meer dan 60 locaties. Het militaire verhaal komt voorbij vanuit verschillende perspectieven en thema’s. Maar ook de betrokkenheid van het verzet bij de bevrijding, de collaboratie, onderduik, opvang evacués, inzet van geheim agenten en ervaringen van gewone burgers. Met elkaar vertellen deze verhalen de geschiedenis van de bevrijding van Drenthe. Aan het doorgaande routetraject zijn vier rondwandelingen verbonden, die als dag(deel)etappes te lopen zijn: Een Rondje Meppel (ca. 5 km), een Rondje Hoogeveen – Pesse (ca. 10 km), een Rondje Hooghalen – Grolloo (ca. 20 km) en een Rondje Assen (ca. 10 km).
Routeplanner
De routeplanner op www.liberationroute.com en de app van de Liberation Route Europe tonen alle routes. Ze vertellen onderweg over historische plekken in tekst, beeld, op de kaart en zo nu en dan ook met een luisterverhaal. Met de routeplanner kunnen ook eigen wandelroutes worden uitgestippeld. Behalve met de app is de ‘Canadian Trail’ in Drenthe in de loop van dit jaar ook te wandelen via het ‘Wandelnetwerk Drenthe’. Het Recreatieschap Drenthe werkt momenteel aan de ontsluiting in het veld van de resterende wandelknooppunten en -tracés.
Regionale samenwerking
De ‘Canadian Trail’ Drenthe met ‘Vectors of Memory’ is een initiatief van de Liberation Route Europe Foundation en bottom-up tot stand gekomen in samenwerking met historische verenigingen, betrokken burgers, Recreatieschap Drenthe, Marketing Drenthe en de historisch publicisten Harold de Jong, Bernd Otter, Albert Metselaar en Wim Sagel. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door Provincie Drenthe, Regio Groningen-Assen, FB Oranjewoud, Stichting Waarborgfonds Meppel, vfonds en de negen betrokken gemeenten op de route.