Breda – Een net voor zomer gelanceerde social media campagne die specifiek gericht was op het melden van criminaliteit en ongeregeld heden, werpt haar vruchten af. Het aantal meldingen bij Meld Misdaad Anoniem (MMA) verdubbelde. De meldingen boden de politie handvatten om doelgericht met zaken aan de slag te gaan, dat heeft tot meerdere acties en aanhoudingen geleid in onder andere de Hoge Vucht. Het loont dus als inwoners melding maken van crimineel gedrag. Buurtbewoners staan op deze manier schouder aan schouder met de politie en overheid in de strijd tegen criminaliteit in hun buurt.
Verhogen meldingsbereidheid
De aanpak van ondermijning is niet iets van de overheid alleen, inwoners spelen hierin ook een onmisbare rol. Zij zien van alles in hun directe leefomgeving, weten veel van wat er zich afspeelt in hun buurt, ook als het aankomt op criminele zaken. Of ze zich ook bewust zijn van het feit dat deze kennis een belangrijke factor is in het aanpakken van de criminaliteit, was de vraag.
Social Media campagne
In mei dit jaar werd daarom het onderwerp onder de aandacht gebracht door een gerichte social media campagne van het Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland in 7 pilot-gemeenten waaraan gemeente Breda ook deelnam. Doel van deze social media campagne was om de meldingsbereidheid van burgers te verhogen op ondermijnende criminaliteit bij bijvoorbeeld hennep-kwekerijen, synthetische drugs en onverklaarbaar vermogen.
Stijging aantal meldingen
Na afloop van de campagne steeg het aantal meldingen bij MMA van 16 in de maand mei, naar 33 en 28 in de twee daarop volgende maanden. Gemeente Breda en Politieteam Markdal zetten sterk in op deze meldingen wat heeft geleid tot een aantal acties. Ook in de toekomst blijft het team inzetten op deze vorm van aanpak van ondermijning, daar is ook capaciteit voor vrijgemaakt.
Juiste informatie heel belangrijk
Burgemeester Paul Depla: “In de strijd tegen criminaliteit is het belangrijk om op het juiste moment, op de juiste plaats aanwezig te kunnen zijn om zo ook op een juiste manier actie te kunnen ondernemen. Dit lukt de politie alleen als ze over de juiste informatie beschikken. Inwoners spelen daarin een verschrikkelijk belangrijke rol. Ik begrijp dat de drempel om criminaliteit te melden soms hoog kan zijn.
Meld Misdaad Anoniem
Meld Misdaad Anoniem biedt daarin een oplossing. Inwoners kunnen daar volledig veilig en anoniem contact opnemen als er zaken in hun buurt plaatsvinden die niet pluis zijn. Daarmee dragen ze bij aan de veiligheid en leefbaarheid in hun wijk. Samen met onze inwoners gaan we de strijd aan tegen de ondermijnende criminaliteit.”
Melden helpt en loont De meldingen die de afgelopen periode via MMA zijn binnengekomen zijn voor politie aanleiding geweest om onderzoeken op te starten en hebben geleid tot een groot aantal acties in oktober.
Meerdere aanhoudingen
Zo hebben de MMA-meldingen ertoe geleid dat er 7 straatdealers zijn opgepakt met grote hoeveelheden drugs op zak, waaronder 1 met maar liefst 104 ponypacks cocaïne. Ook is er een hennepkwekerij opgerold en een woningdealer aangehouden. De aangehouden personen zijn vaak in het bezit van opvallend dure en ongebruikelijke hoeveelheden geld, sieraden, auto’s, kleding en andere zaken die niet te herleiden zijn en daarom worden bestempeld als ongebruikelijk bezit. En worden daarom in beslag genomen.
Voorbeelden succes
Deze voorbeelden vormen een kleine greep uit de inzet die door politieteam Markdal is uitgevoerd in oktober. Met de acties zorgen we ervoor dat criminaliteit in Breda wordt aangepakt, het duidelijk wordt dat misdaad niet loont en ze dragen bij aan een positief effect op het veiligheidsgevoel en de leefbaarheid in de wijken. Inwoners blijven daarom aangemoedigd worden om melding te blijven maken van zaken die niet pluis zijn.
Tekenen van criminaliteit
Zo duidt een anijs- of amandelachtige geur vaak op de aanwezigheid van drugslab, kunnen af-en aan rijdende busjes op de meest vreemde tijdstippen een teken zijn van criminele bezigheden en zijn hermetisch afgesloten woningen met camera’s op zijn minst verdacht, en dus het melden waard.
Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of meldmisdaadanoniem.nl