18 C
De Bilt

Breda centreert afvalinzameling op Spinveld: efficiëntere werkwijze en kortere wachttijden

Voor de circulaire verwerking van afval, zoals op het Milieustation aan de Spinveld, wordt steeds meer van gemeenten verwacht. Om dit goed te blijven doen én om te voorkomen dat de wachttijden voor inwoners oplopen, heeft de gemeente Breda besloten vanaf 1 januari 2025 te stoppen met het innemen van bedrijfsafval op de milieustations. In het nieuwe jaar sluit ook de locatie aan de Slingerweg. Zo kan de focus volledig gelegd worden op de locatie aan het Spinveld dat efficiënter wordt ingericht en zeven dagen in de week open gaat.

Het innemen van bedrijfsafval is geen wettelijke taak van de gemeente. Bedrijven zijn zelf verantwoordelijk voor het afvoeren en scheiden van hun afval. Ze kunnen daarvoor terecht bij marktpartijen, zoals afvalservicebedrijven. Het innemen van bedrijfsafval vervalt alleen voor het brengen naar het milieustation, de overige dienstverlening van Afvalservice bedrijven blijft onveranderd.

Grijze kentekens ook nog welkom aan het Spinveld

Ook voertuigen met een zogenaamd grijs kenteken die huishoudelijk afval komen brengen blijven welkom op het milieustation. Door zich te focussen op de inzameling van het afval van inwoners kan de gemeente het milieustation aan het Spinveld efficiënter inrichten. Ook wordt er tijd bespaard omdat administratieve handelingen vervallen.

Efficiënter werken op het Spinveld

Het milieustation aan de Slingerweg is nu alleen open op zondagen en drukke vakantiedagen. Door deze locatie permanent te sluiten is er meer duidelijkheid voor inwoners en kan er efficiënter gewerkt worden op het Spinveld. De openingstijd worden verruimd naar zeven dagen per week. De vrijgekomen ruimte op de Slingerweg wordt gebruikt voor de stalling van voertuigen en containers die nu nog aan het Spinveld staan. 

Wethouder Peter Bakker (Afval)

“Door deze maatregelen verkorten we de wachttijden bij het milieustation en wordt alles overzichtelijker. Tegelijkertijd werken we aan onze ambities op het gebied van een circulaire economie. Breda groeit, dus we krijgen steeds meer afval om te verwerken. Dat vraagt om een plan om beter om te gaan met grondstoffen en om de hoeveelheid restafval te verminderen.

Om dit te kunnen doen, is meer ruimte op het milieustation nodig. Op deze manier maken we dit mogelijk.  Ik kan me voorstellen dat dit voor sommige bedrijven wennen zal zijn, maar gelukkig zijn er voor hen voldoende goede alternatieven. Door daarnaast al onze energie te steken in één goed ingerichte locatie kunnen we onze inwoners beter helpen en verminderen we het restafval. Zo werken we samen aan de toekomst van de stad.”

Landelijke trend

Jaarlijks zijn er ongeveer 2.250 bedrijfsbezoeken per jaar bij de gemeentelijke milieustations. Het aantal unieke bedrijven is niet bekend, maar dit getal ligt wel lager ligt omdat sommige bedrijven meermaals per week komen. Voor hen zijn binnen Breda en de regio voldoende alternatieven. Het niet meer innemen van bedrijfsafval past in een landelijke trend. Inmiddels nemen meer dan tachtig procent van de gemeenten geen bedrijfsafval meer in.

Vervolgproces

De bedrijven en bezoekers van de milieustations worden de komende maanden geïnformeerd over de wijzigen die ingaan per 1 januari 2025. Op het milieustation zal bijvoorbeeld een flyer uitgedeeld worden aan de bedrijven. Op de website en de milieustations zal ook ruim van tevoren gecommuniceerd worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio