Breda heeft subsidie beschikbaar gesteld voor het verbeteren en verduurzamen van woningen in de Wisselaar. De subsidie is specifiek voor 10 woningeigenaren in deze wijk. Het is een belangrijke eerste stap in het programma Verbeter Breda om de kwaliteit van woningen in kwetsbare gebieden te verbeteren en daarmee de tweedeling in de stad tegen te gaan.
Subsidie
De subsidie komt vanuit de regeling Volkshuisvestingsfonds beschikbaar en sluit aan bij Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid waar Breda-Noord onderdeel van uitmaakt. Breda heeft in 2021 26,2 miljoen euro ontvangen vanuit het Rijk om woningen in Hoge Vucht en Doornbos-Linie een kwaliteitsimpuls te geven. Met deze eerste pilot in Wisselaar wil de gemeente ervaring opdoen in de aanpak hiervan. Het college heeft de voorwaarden vastgesteld waaronder deze subsidie aangevraagd kan worden.
Pilot Wisselaar
De pilot betreft 10 woningen in de wijk de Wisselaar. In deze wijk bezit woningcorporatie Laurentius ongeveer 550 woningen, gebouwd midden jaren ’60. Laurentius is in 2020 gestart met de uitvoering van een complete renovatie van 62 huurwoningen met de aannemer Geluk Groep. In oktober start Laurentius weer samen met Geluk Groep aan de renovatie van 60 huurwoningen. Tussen deze 60 huurwoningen zitten 10 woningeigenaren. De pilot van de gemeente Breda gaat over het begeleiden van de bewoners van deze 10 woningen met een subsidie van 25% vanuit het Volkshuisvestingfonds. De subsidie vanuit de gemeente kan oplopen tot maximaal € 19.000,-.
Budgetcoach
Via een budgetcoach krijgen bewoners advies en begeleiding bij het verduurzamen van hun woning en het aanvragen van subsidies. Geluk Groep wil de verduurzaming van deze pilot gelijktijdig met de renovatie van de huurwoningen uitvoeren. Door de samenwerking tussen Laurentius, Geluk Groep en de gemeente Breda krijgen de 10 woningeigenaren de kans om mee te doen aan dit renovatieproject. Het gaat om duurzame maatregelen zoals HR++ glas, isoleren van het dak en de gevel. Om in aanmerking te komen voor de subsidie moet de woning na de werkzaamheden minimaal een energielabel B hebben of minimaal drie labelstappen gemaakt hebben.
Duurzaam wonen voor iedere inwoner Breda bereikbaar
Arjen van Drunen, wethouder Volkshuisvestingsfonds: “Woningcorporaties zijn al langere tijd bezig om woningen te verduurzamen. Tegelijkertijd hebben mensen met een eigen woning in Hoge Vucht of Doornbos-Linie niet altijd het geld om zelf hun woning te verduurzamen. We vinden het belangrijk dat elke Bredanaar de kans heeft om in een gezond en duurzaam huis te wonen. Met de huidige energieprijzen is het echt van belang dat het voor iedereen betaalbaar blijft. Dat is niet alleen goed voor het klimaat, maar helpt ook om de kloof te dichten tussen Bredanaars in verschillende wijken. Met deze pilot kunnen we onderzoeken wat werkt en wat nog verbeterd kan worden.”
Volkshuisvestingsfonds
Breda wil meer dan 1.500 particuliere woningen in Hoge Vucht en Doornbos-Linie een kwaliteitsimpuls geven door ze gezonder en duurzamer te maken. Ook in de Transitievisie Warmte zijn de wijken Hoge Vucht en Doornbos-Linie aangewezen als verkenningsgebied om voor 2030 aardgasvrij te maken.
Naast een subsidie van 26,2 miljoen vanuit de Regeling Volkshuisvestingsfonds legt de gemeente verspreid over meerdere jaren 11,3 miljoen bij als cofinanciering. De komende jaren zetten we dan ook 37,5 miljoen in voor het verduurzamen van Breda-Noord.