7.3 C
De Bilt

‘Buurtgezinnen’ binnenkort van start in Drimmelen en Geertruidenberg

Het maatschappelijke en laagdrempelige initiatief ‘Buurtgezinnen’ start per september 2022 in de gemeenten Drimmelen en Geertruidenberg. Daarvoor zoeken de twee gemeenten nog een coördinator én steungezinnen. Het initiatief is gebaseerd op de gedachte: opvoeden doen we samen. Met Buurtgezinnen wordt een gezin dat wat steun kan gebruiken bij de opvoeding van de kinderen (vraaggezin) gekoppeld aan een warm en stabiel gezin in de buurt (steungezin). Zo krijgen kinderen wat extra liefde en aandacht en worden ouders even ontlast. De hulp is alledaags en gelijkwaardig.

Buurtgezinnen: dichtbij huis

Wethouder Jürgen Vissers: “We willen dat alle kinderen zoveel mogelijk “thuis” op kunnen groeien, ook als het thuis even niet zo lekker gaat. Hoe fijn is het dan als er in je straat, buurt of dorp gezinnen zijn die je daarbij even kunnen helpen. Geen zorg ver weg, maar laagdrempelige hulp en ondersteuning dichtbij. En hoe geweldig is het als jij een ander gezin mag helpen! Met Buurtgezinnen kunnen we daar op een prachtige manier invulling aan geven. Hopelijk zijn er veel inwoners die hier aan mee willen en kunnen werken!”

Hoe werkt het?

De extra steun bij de opvoeding wordt gegeven door een ander gezin uit de buurt. Dit kan een gezin met kinderen zijn, maar dat hoeft niet. Ook senioren met uitwonende kinderen, opa’s en oma’s en volwassenen zonder kinderen zijn van harte welkom als steungezin. Belangrijk is wel dat steunouders ervaring hebben met kinderen. Als steungezin word je namelijk voor een langere periode de steun en toeverlaat voor een vraaggezin. Buurtgezinnen vraagt van alle gezinsleden uit het steungezin boven de 18 jaar een VOG en er worden afspraken gemaakt tussen de gezinnen.

Maatwerk

Welke steun je biedt en hoeveel tijd je erin steekt, is afhankelijk van de afspraken die je hierover maakt met het vraaggezin. Dat kan uiteenlopen van af en toe logeren tot opvang van een kind op vaste dagen in de week. En van oppassen tot samen iets leuks doen met de kinderen. Maatwerk dus. De ondersteuning die een steungezin biedt, kan ook veranderen in de loop van de tijd. De steungezinnen bieden hun hulp vrijwillig aan en krijgen daar ook geen vergoeding voor. Steunouders hebben een belangrijke rol die soms moeilijk kan zijn, daarom worden zij op hun beurt ondersteund door Buurtgezinnen. En voor vraaggezinnen geldt dat zij ook vrijwillig meedoen en niets hoeven te
betalen.

Coördinator gezocht

Voor dit initiatief zijn de gemeenten Drimmelen en Geertruidenberg nog op zoek naar een coördinator. Die coördinator koppelt gezinnen aan elkaar en begeleidt deze gezinnen gedurende langere tijd. Interesse in deze functie? Kijk dan op https://www.buurtgezinnen.nl/coordinator-drimmelen-engeertruidenberg/.

Aanmelden als vraaggezin of als steungezin

Naast de coördinator zijn de gemeenten natuurlijk ook op zoek naar steungezinnen die graag anderen willen ondersteunen. Na de start van de nieuwe coördinator voor Drimmelen en Geertruidenberg kan aanmelden, zowel voor vraaggezinnen als steungezinnen, gemakkelijk via buurtgezinnen.nl. Tot die tijd kunnen gezinnen die zich op willen geven als vraag- of steungezin zich melden bij regiocoördinator Selma van Zeeland via selma@buurtgezinnen.nl of 06-46591683.

Gezinnen die gebruik willen maken van Buurtgezinnen als vraaggezin kunnen zichzelf aanmelden. Maar ook verwijzers zoals scholen, consultatiebureaus, huisartsen, peuterspeelzalen en hulpverleners kunnen ouders attenderen op Buurtgezinnen. Met elkaar wordt gekeken naar de mogelijkheden.

Meer weten?

Kijk op de website www.buurtgezinnen.nl voor meer uitleg en voorbeelden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio