BREDA – De politieke partij DENK heeft gisteravond in Rijen een verslaggeefster van BN DeStem geweerd van een bijeenkomst. DENK bezocht gisteren Breda, Oosterhout en Rijen. De kopstukken van de partij lieten ’s middags nog een verslaggever van BN DeStem toe in Breda, maar na wat kritische vragen was de krant ’s avonds niet meer welkom.
Bij de bijeenkomst in de zaal van cultureel centrum Harman in Breda gaf lijsttrekker Kuzu ’s middags aan dat het tolerante Nederland niet langer bestaat. Onlangs kreeg de partij bijval uit religieuze hoek, van onder andere de omstreden imaam Suhayb Salam. Een taboe-onderwerp, blijkt tijdens een vragenrondje, evenals Turkije zelf.
Als BN DeStem hier ’s zondagmiddag melding van maakt op www.bndestem.nl, wordt een bezoek van de krant ’s avonds aan de DENK-bijeenkomst in Rijen onmogelijk gemaakt. Verslaggeefster Saminna van den Bulk wordt zondagavond afgezonderd in een aparte zaal en DENK verklaart de meeting tot een ‘besloten bijeenkomst’. De verslaggeefster mocht kort vragen stellen in de aparte ruimte en werd daarbij gefilmd door DENK TV. Want: ,,Wij hebben onze eigen media.” De politici voelen er weinig voor om ‘standaardvragen’ te beantwoorden, verklaren de mannen van DENK. Selçuk Özturk zwaait nog even naar de verslaggeefster, voor haar de toegang definitief wordt ontzegd.
Op het podium in Breda vertelt lijsttrekker Kuzu ’s middags over het tolerante Nederland van zijn opa dat dankzij het huidige politieke klimaat niet meer bestaat. Als schuldige hiervan noemt hij onder andere de premier. “Rutte heeft aangegeven dat hij de multiculturele samenleving haat en dat hij gebedsoproepen van moslims gejengel vindt”, houdt hij zijn publiek voor.
Veel bezoekers zeggen zich te herkennen in het geluid van DENK. Volgens Mithat Özturk komt er ‘gruwelijk’ veel racisme voor in Nederland. “Het wordt tijd dat allochtonen zich verenigen. Andere partijen hebben ons niets te bieden en justitie schiet tekort.” Ook Yasin Ceran heeft het gevoel dat allochtonen worden tegengewerkt. Het argument dat bepaalde bevolkingsgroepen moeilijk integreren wijst Ceran van de hand. Tegelijkertijd geeft hij aan zich nooit echt Nederlands te hebben gevoeld. “Ik ben 100% Turks en dat kan niemand ooit veranderen.”
Onlangs kreeg DENK ook steun vanuit religieuze hoek. Zowel de omstreden imaam Suhayb Salam als de salafistische prediker Jneid Fawaz adviseerden hun achterban om op de partij te stemmen. Vragen hierover worden tijdens het vragenrondje echter niet op prijs gesteld. Ook Turkije zelf blijkt een taboeonderwerp.
Liever beantwoordt Farid Azarkan vragen over hoe DENK denkt de zwevende kiezer over te halen. Een oudere vrouw vraagt aan Kuzu in het Turks of hij wat kan doen aan de taalbarrière bij het CBR. Doordat ze de Nederlandse taal niet machtig is zakt ze steeds voor haar theorie-examen. De lijsttrekker vindt dat het CBR zich coulanter kan opstellen. “Ze moeten een uitzondering maken voor mensen die niet naar Nederland zijn gekomen om de taal te leren.”
Na afloop spreekt Kuzu van een geslaagde bijeenkomst. Of hij blij is met de steun vanuit salafistische hoek laat hij ook nu in het midden. “Waarom zou ik afstand moeten doen van een oproep om mee te doen aan het democratische proces?”
Wanneer een andere verslaggeefster van BN DeStem later in de avond ook een kijkje wil nemen bij de bijeenkomst van DENK in Rijen, blijkt dat er die middag in Breda een gevoelige snaar is geraakt. Volgens Selçuk Özturk gaat het bij het bezoek van DENK aan De Boodschap opeens om een ‘besloten bijeenkomst’: ,,Je ziet dat alle media dezelfde frames gebruiken.” Daarom maakt DENK gebruik van de eigen media: een man in de hoek filmt de verslaggever. Kuzu geeft nog aan dat journalisten een ‘obsessie’ hebben met ‘Turkije en het salafisme’ en dat de partij klaar is met ‘standaardvragen’.
Dan volgt de introductie van de bijeenkomst, geheel in het Turks. De mannen van DENK zwaaien nog even naar de verslaggever, voor de deuren voor haar sluiten.