De gemeente Drimmelen is (in samenwerking met gemeente Geertruidenberg) gestart met het OKO project. OKO staat voor Opgroeien in een Kansrijke Omgeving. Het is een landelijke werkwijze die investeert in een ondersteunende omgeving om jongeren gelukkiger en gezonder op te laten groeien.
“Het project is wetenschappelijk onderbouwd en leert ons dat jongeren zich beter ontwikkelen als zij opgroeien in een positieve, gezonde en veilige omgeving. Opgroeien in zo’n omgeving maakt ook de kans kleiner dat zij gaan drinken, vapen, roken of drugs gaan gebruiken. Met OKO werkt iedereen in de gemeente nauw samen aan het vormen van een positieve omgeving voor onze jeugd, niet alleen voor de korte termijn maar ook voor de lange termijn. Ik hoop daarom dat zoveel mogelijk ouders en lokale partners actief mee willen doen aan dit project, want door het écht samen te doen bieden we onze jongeren een kansrijke omgeving”, vertelt wethouder Jürgen Vissers (Jeugd).
Onderzoek naar behoeften van lokale jeugd als basis
Tijdens het project worden de volgende stappen doorlopen: van monitoring naar dialoog, beleidsvorming en uitvoering. Eén van de sleutelcomponenten van OKO is het wetenschappelijk onderzoek naar de behoeften van jongeren in de gemeente Drimmelen. Door deze gegevens te verzamelen kan het programma gericht actie ondernemen en extra aandacht besteden aan specifieke kwesties die jongeren beïnvloeden.
De aanpak, gebaseerd op het IJslandse preventiemodel, wordt door de gemeente uitgevoerd samen met ouders en lokale organisaties die betrokken zijn bij opgroeiende jeugd. De focus ligt daarbij op jongeren in de leeftijd van 10 tot 20 jaar.
IJslandse preventiemodel voor OKO
OKO werkt met het IJslandse preventiemodel, omdat ze daar al heel ver zijn met een ‘community’-aanpak om het welzijn en geluk van jongeren te verbeteren en middelengebruik te voorkomen. De samenwerking tussen alle betrokken partijen als ‘community’ richt zich op een veilige omgeving voor jongeren, op alle plekken waar zij veel tijd doorbrengen: thuis (gezin), op school, in de vriendenkring (peergroep) en in de vrije tijd.
In elk van deze vier domeinen gaan de samenwerkingspartners aan de slag. Ze versterken daarin de beschermende factoren en pakken de risicofactoren aan. Beschermende factoren zijn bijvoorbeeld ondersteuning vanuit de ouders en georganiseerde vrijetijdsbesteding. Risicofactoren zijn bijvoorbeeld pesten en laat buiten rondhangen.
Kick-off
Op 17 juni 2024 start de gemeente met een kick-off van het project voor ouders en alle lokale organisaties die met jongeren te maken hebben, denk aan: scholen, (sport)verenigingen, clubs, jongerenwerkers, buurtsportcoaches en alle zorgpartijen. Informatie hierover volgt binnenkort via de gemeentelijke kanalen.
Na de kick-off volgen dialoogsessies. Daar worden de speerpunten voor de verdere aanpak in de gemeente Drimmelen opgehaald en daarna worden die verder uitgewerkt tot concrete acties.