7.5 C
De Bilt

Green Deal’ zorgt voor duurzamere bedrijfsvoering van Bredase zorginstellingen

Breda – Zes Bredase instellingen in de geestelijke gezondheidszorg gaan werken aan een duurzamere bedrijfsvoering. De Gemeente Breda ondersteunt hen daarbij. Zorginstellingen kunnen veel (milieu)winst behalen op het gebied van duurzaam inkopen, energiebesparing, efficiënter waterverbruik, het terugdringen van voedselverspilling, vervoer van medewerkers van en naar het werk en afvalverwerking. En daarmee gaan zij voldoen aan wettelijke duurzaamheidseisen. 

Greetje Bos, wethouder Energietransitie, sloot hiervoor vandaag een zogenoemde Green Deal Zorg Breda 2.0 met zes grote zorginstellingen in de stad, met Milieu Platform Zorgsector en met Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant (OMWB). In de Green Deal staan afspraken over duurzame maatregelen, over kennisdeling en over de ondersteuning die de gemeente en het Milieuplatform bieden.

Greetje Bos, wethouder Energietransitie: “We staan met elkaar voor een grote opgave als het gaat om energietransitie. Ik vind het geweldig dat deze zes grote organisaties de urgentie zien van een duurzame samenleving en zich willen inzetten om duurzamer te gaan werken. Hopelijk volgen vele andere organisaties en bedrijven in Breda en in de regio dit prachtige voorbeeld. Een duurzame stad komt niet vanzelf, dat moeten we samen doen”.

Green Deal Zorg Breda 2.0

De Gemeente Breda heeft het initiatief genomen tot het sluiten van deze Green Deal Zorg Breda 2.0. De zorginstellingen die de Green Deal ondertekenen zijn: Prisma, SMO, Amarant, GGZ Breburg, SOVAK en Zintr.

Om de zorginstellingen te begeleiden, werkt de gemeente samen met de Omgevingsdienst Midden en West-Brabant en Milieu Platform Zorg. Zo organiseert de gemeente bijeenkomsten om kennis te delen met andere zorginstellingen en deskundigen.

De Milieuthermometer

Het Milieu Platform Zorgsector heeft de Milieuthermometer Zorg ontwikkeld, waarmee zorginstellingen verbeteringen in een duurzame bedrijfsvoering zichtbaar kunnen maken. Ze kunnen daarmee het bronzen, zilveren of gouden niveau van de Milieuthermometer bereiken. De Green Deal is gesloten voor een periode van drie jaar. Binnen die tijd moeten de instellingen minimaal het bronzen niveau van de Milieuthermometer hebben behaald, waarmee ze aantonen voldoende aan wettelijke duurzaamheidseisen te voldoen.

Met deze Green Deal geven de Bredase zorginstellingen, het Milieuplatform Zorgsector, de
Omgevingsdienst Midden en West Brabant (OMWB) en de Gemeente Breda samen én ieder vanuit eigen verantwoordelijkheid, invulling aan de afspraken uit het Nationaal energieakkoord van 2013 over duurzame groei.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio