Breda – Vanuit de Zorgkracht Breda en het regionale samenwerkingsproject “Perspectief op Werk”, krijgen werkzoekenden de mogelijkheid om na een korte opleiding in de zorg aan de slag te gaan. Ze worden via het programma Zorgkracht klaargestoomd voor een functie als zorgondersteuner, huishoudelijk verzorgende of facilitair ondersteuner. Ze kunnen gediplomeerde zorgverleners ontlasten zodat die zich kunnen richten op de meer gespecialiseerde taken.
Zorgkracht in de toekomst
Naast Curio en de gemeente Breda werken er acht zorginstellingen mee aan Zorgkracht. Net als in de rest van Nederland lopen ook deze zorginstellingen tegen een tekort aan zorgpersoneel aan. De komende jaren lijkt de behoefte aan goed zorgpersoneel alleen maar verder toe te nemen. De Zorgschool, een samenwerking van de gemeente Breda, zorginstellingen en het beroepsonderwijs, kijkt daarom naar een goede manier om het aantal opleidingsplaatsen en kandidaten te vergroten.
Samen creëren zij nieuwe mogelijkheden om mensen te interesseren in het werken in de zorg. Zo realiseren zij nieuwe vormen van onderwijs die aansluiten bij de behoefte van zowel kandidaten als de zorginstellingen.
Creatieve oplossingen
Wethouder Miriam Haagh: “Willen we de zorg in de toekomst kunnen blijven bieden aan mensen die dat nodig hebben, dan moeten we op zoek naar creatieve oplossingen. Vorig jaar hebben we goede ervaringen opgedaan met de verkorte opleiding voor horecapersoneel dat vanwege corona thuis kwam te zitten. Met Zorgkracht willen we nu ook andere mensen enthousiast krijgen voor de zorg zodat de gespecialiseerde zorgmedewerkers ontlast kunnen worden.”
Een opleiding, een passende leer-werkplek en een arbeidscontract
In april zijn de eerste 15 kandidaten met de opstart-opleiding Zorgkracht gestart. Een deel hiervan heeft inmiddels een betaalde baan in de zorg. Ivo van Opbergen van Curio bedrijfsopleidingen dat de cursus verzorgt is enthousiast over dit nieuwe samenwerkingsproject: “Op de locatie zorg en welzijn van Curio volgen de kandidaten zes theoretische lesdagen. Daarin leren ze de basisvaardigheden die nodig zijn om in de zorg aan de slag te gaan. Denk aan persoonlijke hygiëne en verzorging, huishoudelijke taken, kennis over de instellingen en doelgroepen en de algemene dagelijkse verrichtingen.”
“Alle kandidaten hebben vooraf een uitgebreide intake gehad. Vervolgens kijken we samen met de kandidaat naar een passende leer-werkplek. Daar gaan alle kandidaten 4 tot 6 weken aan de slag om de zorg echt te leren kennen en praktijkervaring op te doen. En is er een match, dan treedt de kandidaat na afloop van deze periode bij de zorgorganisatie in dienst. Prachtig toch?”
Vervolgstappen
Een kandidaat kan ook (naast zijn/haar werk) voor een vervolgopleiding kiezen en zich zo door ontwikkelen binnen de zorg. Het is het streven ongeveer 60 kandidaten per jaar de opstart-opleiding Zorgkracht met succes te laten doorlopen. Meneer Cuales is een van de deelnemers. Hij is blij met deze nieuwe verkorte opleiding: “Toen ik hoorde over Zorgkracht heb ik me meteen aangemeld. Ik wilde altijd graag werken in de zorg maar had hiervoor niet de juiste opleiding. Nu heb ik de kans gekregen…en het ziet er naar uit dat ik bij Prisma de mogelijkheid krijg om een opleiding te volgen.”
Begeleiding
Om de kans tot een succesvolle start te vergroten is er begeleiding vanuit de werkgeversadviseurs en vanuit beroepsopleider Curio voor zowel de kandidaten als de werkgevers. En er kan een beroep worden gedaan op een jobcoach van de gemeente Breda. Daarnaast is er bij alle deelnemende zorginstellingen begeleiding op de werkplek aanwezig. Aan het einde van het traject krijgen de kandidaten een doorstroomadvies.
mijn dochter wil heel graag hier aan deelnemen en heeft al contact gehad. Ze kreeg een aantal vacatures /sollicitaties als huishoudelijk medewerkster bij mensen aan huis. Ze kreeg te horen dat dit project niet genoeg aanmeldingen had.
Zijn er ondertussen al meer aanmeldingen, kunnen jullie haar verder helpen ?