De gemeente Drimmelen doet mee aan een regionale pilot voor geplande logeerzorg. Door deze pilot kunnen thuiswonende inwoners met dementie voor één of meerdere nachten op een fijne plek overnachten, zodat hun mantelzorger even ontzorgd wordt en op adem kan komen. Inwoners van de gemeente Drimmelen kunnen daarvoor terecht op 4 locaties in de regio.
Ontzorgen van mantelzorgers
Wethouder Lieke Schuitmaker: “Veel mantelzorgers zorgen met heel veel liefde voor hun naaste, maar het is zeker niet makkelijk en ze lopen zichzelf daarbij regelmatig voorbij. Daarom is het zo belangrijk dat mantelzorgers ook eens ontzorgd worden en tijd krijgen om op adem te komen. Bijvoorbeeld door eens goed uit te rusten, op visite te gaan bij familie of vrienden, of wat dan ook. Want om goed voor een ander te kunnen blijven zorgen, is het ook belangrijk om goed voor jezelf te zorgen.”
Regionale pilot met 4 locaties
De regionale pilot voor geplande logeerzorg is een samenwerking van de gemeenten Drimmelen, Breda, Oosterhout, Etten-Leur, Rucphen, Zundert, Halderberge, Roosendaal en Altena. Binnen deze pilot wordt er logeerzorg aangeboden op 4 locaties:
• Het Anbarg (Etten-Leur) – Avoord
• Buurstede (Oosterhout) – Mijzo
• Fendertshof (Fijnaart) – Surplus
• Aeneas (Breda) – Thebe
Een veilige en gezellige omgeving
Wethouder Lieke Schuitmaker bracht recent een bezoek aan de locatie Buurstede in Oosterhout. Teammanager Irene Stikkers van Mijzo vertelde daar meer over de logeerlocatie: “We nemen van tevoren altijd contact op met de mantelzorger, zodat we weten wat de thuissituatie is en welke ondersteuning er precies nodig is. Naast de kamer die we aanbieden kunnen gasten tijdens hun bezoek ook gebruikmaken van de gezelligheid van de koffiekamer, gezamenlijk eten met andere gasten, meedoen aan het beweegaanbod en genieten van een heerlijke buitenruimte.
Zelfredzaamheid
Kortom, als mensen dat willen is er zowel rust als leven in de brouwerij. We bieden een veilige omgeving waarbinnen zelfredzaamheid en contact wordt gestimuleerd en we begeleiden mensen naar behoefte. Juist zodat de mantelzorger dat even niet hoeft te doen.”
“Uit contact met een logeercliënt uit onze gemeente bleek ook duidelijk dat het logeren goed bevallen was, in een mooie kamer met goede zorg en dat het zeker voor herhaling vatbaar was. Daar zijn we erg blij mee en we hopen dan ook dat er goed gebruik wordt gemaakt van dit aanbod!”, vult wethouder Schuitmaker aan.
Logeerzorg voor ouderen met geheugen klachten en dementie
De pilot richt zich op geplande logeerzorg voor ouderen met geheugen klachten en dementie. Voor meer informatie hierover kunt u terecht bij het Sociaal loket van de gemeente Drimmelen, de huisarts, de casemanager dementie of de wijkverpleegkundige. Zij kennen de mogelijkheden en weten hoe de aanmeldprocedure verloopt. Logeerzorg kan betaald worden vanuit de Wet maatschappelijk ondersteuning van de gemeente, of via de Wet langdurige zorg bij een indicatie van het CIZ.