Breda – Vandaag start de proef met tien interactieve sport- en spelpaaltjes langs de Chassésingel. Sporters kunnen via bluetooth op hun telefoon contact maken met de paaltjes, de zoheteen ‘smartstones. Het zijn er voorlopig tien, zie zien eruit als een kleine pilaar en samen vormen zij een innovatieve, interactieve sport- en wandelroute, die te volgen is via de SmartMove app.
De komende drie maanden testen gemeente en ontwikkelaar samen met groepjes sporters of de paaltjes technisch goed werken. Als dat goed uitpakt, wordt de route uitgebreid naar uiteindelijk 5,5 km langs de binnenkant van de singels. De route gaat dan langs verschillende parken en beweegplekken zoals het Chassépark, het Valkenberg en het straks ook het nieuwe Seeligpark. De testfase voor technologie en optimaliseren van de SmartMove app duurt ongeveer 3 maanden. Daarna kan iedereen de SmartMove app downloaden en meedoen.
Sport- en spel paaltjes
Er doen drie gemeenten mee aan het pilotproject waarvoor een bijdrage is ontvangen vanuit het Stimuleringsfonds Metropoolregio Eindhoven, speciaal om de SmartMove te ontwikkelen. De Smartmove Breda is ontwikkeld door het bedrijf Embedded Fitness in opdracht van en in samenwerking met de Gemeente Breda.
Buiten zijn geeft energie
De gemeente vindt een gezonde leefstijl belangrijk en wil meer sportplekken buiten creëren. Wethouder Daan Quaars, wethouder sport en digitalisering: ‘Buiten sporten en spelletjes doen is super populair. En daar willen we graag op aanhaken, want buiten zijn geeft je energie! Het innovatieve idee van de interactieve looproute komt uit een brainstorm met vertegenwoordiging vanuit o.a. Breda Actief, Sprint en de Bredase Singelloop. Wij zijn één van de eerste gemeenten in Nederland met deze paaltjes. Hoe gaaf is het als we de huidige proef uit kunnen breiden tot een parcours van 5,5 km langs onze binnen singels!’
Bluetooth
De paaltjes langs de route kunnen op afstand met elkaar communiceren. Door langs de SmartStones te lopen, krijgt de deelnemer feedback door middel van geluid en kleurrijke ledverlichting. Via een bluetooth connectie met de smartphone worden scores bijgehouden en kunnen spellen worden gedaan. Hardlopers die het parcours lopen, krijgen via lichtsignalen door of zij op een van te voren persoonlijk ingesteld schema lopen. Wandelaars kunnen bij de pilaren puzzelstukjes verzamelen van bekende gebouwen uit Breda en kinderen kunnen onder meer een quiz of een spel spelen.