Alle basisscholen kunnen binnenkort een techniekboekenpakket verwachten van de gemeente Breda. Hierin vinden ze 11 boeken voor zowel de onder- als de bovenbouw. De boeken hebben allemaal een link met technologische ontwikkelingen. Breda zet in op toekomstvaardig en praktijkgericht onderwijs en wil daarom kinderen al op jonge leeftijd kennis laten maken met techniek en de vele mogelijkheden die dat biedt. Dit draagt bij aan de ambitie van Breda om dé hotspot te zijn voor toegepaste technologie en creativiteit. Kindcentrum De Horizon in Prinsenbeek nam vandaag het eerste pakket in ontvangst van wethouders Carla Kranenborg-van Eerd en Arjen van Drunen.
Techniekboeken
Om de ambities van de stad waar te maken, zijn de leerlingen die nu in de klaslokalen zitten keihard nodig. Nu al zitten bedrijven te springen om technisch personeel op alle niveaus. In de toekomst wordt die vraag alleen maar meer. Voor de gemeente Breda voldoende reden om de Bredase basisscholen te inspireren met een doos vol boeiende boeken over techniek. Groep 7 van kindcentrum De Horizon in Prinsenbeek nam de eerste boeken in ontvangst.
Wethouder Carla Kranenborg-van Eerd (Economie en Innovatie) overhandigde de boeken met veel plezier: “De wereld om ons heen verandert razendsnel. Als overheid moeten we daarom vooruit kijken, vernieuwen en een duidelijke koers kiezen. Dat doen we door volop in te zetten op toegepaste technologie en creativiteit. Met de boeken kunnen de kinderen – zéker ook de meisjes – op een leuke manier kennis maken met de boeiende wereld van de techniek.”
Toekomst
Groep 7 van kindcentrum De Horizon zorgt ervoor dat de boeken een mooie plek krijgen. Directeur Joke van Sliedregt: “Echt een leuke verrassing. Boeken zijn hier natuurlijk altijd welkom en techniek is een belangrijk onderwerp voor de toekomst. Als school zetten we hier ook al op in door thematisch, samenhangend onderwijs van groep 1 tot en met groep 8. We willen kinderen met een nieuwsgierige blik de wereld laten ontdekken. De boeken zijn daarop een mooie aanvulling.”
Wethouder Arjen van Drunen (Onderwijs en Kansengelijkheid): “Het is belangrijk dat leerlingen op jonge leeftijd kennis maken met techniek, digitale vaardigheden en toekomstige praktische beroepen. Deze boeken kunnen leerlingen enthousiasmeren, maar ook praktijkgericht onderwijs speelt daarbij een belangrijke rol. Zo kunnen kinderen ontdekken waar hun talenten en persoonlijke interesses liggen en bereiden we ze voor op de praktische vaardigheden voor de arbeidsmarkt van de toekomst.”
Samenwerkingen met het bedrijfsleven en instellingen die via stages en projecten jongeren een voorproefje geven van hoe leuk en interessant een beroep kan zijn, zijn hierbij van groot belang. Sterk Techniek Onderwijs (STO) Breda is daar een goed voorbeeld van. In het pakket is daarom ook een poster van STO opgenomen.