Breda – Oplettende bezoekers van het Valkenberg hebben het vast al gezien. Het kunstwerk de Vrijheidsboom, dat is gemaakt met Artikel 1 uit onze grondwet als inspiratiebron is klaar! Woensdag 20 juli werd de boom officieel geopend door de kunstenares zelf, wethouders Boaz Adank en Marike de Nobel en een hele enthousiaste groep peuters van dansschool Djazzle die speciaal voor de opening een vrijheidsdans opvoerden. De Vrijheidsboom behoort nu aan de stad, het is aan de bezoekers van het park om haar te omarmen, deel uit te laten maken van een bezoek en op te nemen in hun Bredase hart.
Ontwerp Jennifer Tee
In september vorig jaar werden de stemmen geteld en bleek het ontwerp van Jennifer Tee bij de meeste Bredanaars de favoriet te zijn. De Vrijheidsboom van Jennifer Tee staat symbool voor vrijheid en verbinding. Twee begrippen die goed passen bij de essentie van de eerste regel van onze grondwet, maar ook bij Breda. Immers werd de grondslag voor deze wetgeving in 1564 in Breda gelegd door Willem van Oranje. Hij sprak toen uit dat heersers niet zouden mogen beslissen over de levensovertuiging van hun onderdanen.
Aanleiding voor de komst van het werk was ook de stedenband van Breda met de Chinese zusterstad Yangzhou. De zusterstad schonk Breda een paviljoen dat in het Valkenberg een plekje zou krijgen. De Bredase raad wilde naast het geschenk ook aandacht voor de mensenrechtensituatie in China. Het stadsbestuur besloot daarop plaats te maken voor een artikel 1-kunstwerk in het park.
Wethouder Boaz Adank: “Mogen zijn wie je bent en behandeld worden als ieder ander, is een Nederlands grondrecht en nog iedere dag van belang. Het is iets waar we waarde aan moeten hechten en waar we samen actief aan moeten blijven werken. Ook omdat het zich blijft ontwikkelen. Een kunstwerk kan ons hierbij helpen omdat het het onderwerp zichtbaar laat zijn. Met de Vrijheidsboom krijgt het gedachtengoed achter artikel 1 een plek in het hart van onze stad en worden inwoners en bezoekers aangespoord om ‘gelijke behandeling’ het onderwerp van gesprek te laten zijn en blijven.”
Vrijheidsboom
De Vrijheidsboom van Jennifer Tee is een boomvorm, die samengesteld wordt uit honderden bakstenen klinkers in verschillende kleuren die zijn verrijkt met bladmotieven. Het werk ligt in het gras en stelt zich zo op een bescheiden manier op in het park. De vorm lijkt op een wortelstelsel en verwijst naar de manier waarop bomen communiceren en elkaar sterk houden. Het kunstwerk verwijst ook naar de ‘Vrijheidsboom’, die in de 18de eeuw een symbool was voor vrijheid en democratie.
Verschillende Vrijheidsbomen van vroeger en nu zijn een inspiratiebron geweest: van de Witte Kastanje waar Anne Frank dagelijks op uitkeek terwijl ze vanwege haar Joodse herkomst ondergedoken zat. Deze boom gaf haar een beeld van vrijheid waar het haar om haar herkomst aan ontbrak. Ook die ene perenboom in New York die overbleef op Ground Zero nadat de Twintowers instorten werd later een symbool van vrijheid. Afdrukken van de bladeren van deze bomen zijn ook hier in deze boom verwerkt.
Wethouder Marike de Nobel: “Dit prachtige kunstwerk, de vrijheidsboom van Jennifer Tee, staat symbool voor de vrijheid die iedereen, zoals die is, moet voelen in onze gastvrije stad. In samenspraak met de bewoners van de stad heeft het kunstwerk deze mooie plek gekregen. Door het een plek te geven in de openbare ruimte kunnen de waarden die beschreven staan in de grondwet artikel 1 op een toegankelijke en speelse manier makkelijk bespreekbaar gemaakt worden.