Vrijdag 29 november heeft wethouder jeugd, Pier Prins, namens de gemeente Eemsdelta, een overeenkomst ondertekend met UNICEF Nederland. Hiermee zet de gemeente stappen tot concrete verbeteringen voor kinderen en jongeren door kinderrechten om te zetten in kindvriendelijk beleid. Eemsdelta is hiermee 1 van de 7 gemeenten die deelneemt aan het Child Friendly Cities Initiative (CFCI).
Kindvriendelijk beleid
Door aansluiting bij dit internationale initiatief laat de gemeente zien dat ze zich volop wil inzetten om een kindvriendelijke gemeente te zijn en te blijven. UNICEF biedt met dit initiatief gemeenten handvatten om kinderrechten te implementeren in beleid en praktijk. “Deze samenwerking is een belangrijke stap voor Eemsdelta”, aldus wethouder Pier Prins. “Met JongGOUD geven we kinderen een stem. We willen niet alleen voor, maar ook mét kinderen samenwerken aan onze toekomst. Het kandidaatschap aan Child Friendly Cities is een belangrijk moment om hier nog vaker bij stil te staan en te laten zien dat het onze prioriteit heeft.”
Tweede lichting gemeenten
De samenwerking is met het zetten van een handtekening onder de overeenkomst bekrachtigd op het kantoor van UNICEF Nederland in Den Haag. De gemeente Eemsdelta is hiermee officieel onderdeel van de tweede lichting gemeenten van Nederland die zich aansluit bij het CFCI- programma. Naast wethouder Pier Prins en Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland, waren ook de wethouders van de gemeente Diemen, gemeente Hellendoorn en commissioner van bijzondere gemeente Saba aanwezig. Deze gemeenten maken net als Eemsdelta onderdeel uit van de tweede lichting gemeenten die deelneemt aan het Child Friendly Cities Initiative.
“Nu deze 4 gemeenten ook volmondig ja zeggen, kunnen zij in een wereld met veel zorgen en grote vraagstukken, het goede nieuws zijn voor kinderen”, zegt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland. “De gemeenten Den Haag, Gooise Meren en Sint Eustatius hebben deze stap vorig jaar gezet. Zij hebben door de Child Friendly Checklist inzichtelijk wat goed gaat en beter kan wanneer het over de rechten en kansen van kinderen gaat. Daar gaan de nieuwe gemeenten nu ook mee aan de slag. Wij ondersteunen ze daar van harte bij, want het beleid van de gemeente is essentieel voor de ontwikkeling en het welzijn van kinderen.”
Child Friendly Checklist
Binnen het CFCI-programma is de Child Friendly Checklist als hulpmiddel ontwikkeld. Hiermee kunnen gemeenten beoordelen hoe kindvriendelijk ze zijn. Eemsdelta zal als ‘kandidaat gemeente’ op basis hiervan doelen stellen voor de komende jaren. Samen met lokale partners, kinderen en jongeren wordt besproken welke onderdelen het meest belangrijk zijn. Hiervoor worden dan concrete acties ondernomen, met als doel straks de internationale titel ‘Child friendly City’ te kunnen voeren. Net zoals duizenden anderen gemeenten wereldwijd.