4.8 C
De Bilt

Participatie staat centraal tijdens bezoek van Commissaris van de Koning René Paas aan gemeente Eemsdelta

Vrijdag 10 maart bracht de Commissaris van de Koning René Paas een werkbezoek aan de gemeente Eemsdelta. Tijdens het bezoek stond participatie centraal. Na een gesprek met de burgemeester en het college, ging zij gezamenlijk naar het Multifunctioneel Centrum Spijk. Daar presenteerden verschillende vrijwilligersorganisaties wat zij doen in Eemsdelta. Het bezoek werd afgesloten in het dorpshuis in Bierum met een lunch met de fractievoorzitters van de raad. 

Commissaris van de Koning René Paas: “Vrijwilligers zijn het cement van de samenleving. Zij maken samen het multifunctioneel centrum het kloppende hart van het dorp. Ik vind het ook belangrijk dat vrijwilligers, inwoners, zich uitspreken over wat er in een dorp of wijk moet gebeuren. Dat helpt de gemeenteraad om goed geïnformeerd beslissingen te nemen. Ik heb een goed beeld gekregen hoe dit in de gemeente Eemsdelta gaat.”

Participatie zorgt voor goede samenwerkingsrelatie

Burgemeester Ben Visser vult aan: “Participatie is een manier om de samenwerkingsrelatie tussen inwoners, ondernemers, belanghebbenden en de overheid te verbeteren. Als gemeente vinden we het belangrijk om die samenwerkingsrelatie zo goed mogelijk te hebben. Dat enkele inwoners vandaag hebben gepresenteerd welke initiatieven zij hebben uitgevoerd en hoe de samenwerkingsrelatie is, is daarom een waardevolle bijdrage geweest tijdens dit bezoek van Commissaris van de Koning René Paas. Ook de gesprekken daarna met de fractievoorzitters waren waardevol.”

Presentatie door verschillende vrijwilligersorganisaties

Vrijwilligersorganisaties uit de gemeente presenteerden in het Multifunctioneel Centrum Spijk hoe en op welke gebieden zij aan de slag zijn gegaan met initiatieven in Eemsdelta. Allereest hield stichting Zuidelijke Dorpen een presentatie. Zij zijn de vertegenwoordigers voor grote fysieke opgaven ten zuiden van Delfzijl. De stichting gaf een toelichting op hun organisatie, de verbinding met de dorpen en de wensen voor de toekomst als het gaat om samenwerken bij deze opgaven.

Daarna presenteerde Dorpsbelangen Spijk de dorpsvisie van Spijk. Vervolgens kreeg iedereen een rondleiding door het nieuwe Multifunctioneel Centrum Spijk (MFC). De aankoop, verbouwing en verduurzaming van dit nieuwe dorpshuis is een groot project dat is uitgevoerd door vrijwilligers. Tot slot vertelden initiatiefnemers van de MTB-route over een nieuwe mountainbikeroute in Eemsdelta. De gemeente ondersteunt deze en andere initiatieven en helpt op verschillende manieren om het initiatief in participatie mogelijk te maken

Gebiedsgericht Werken

Wethouder Jan Menninga: “Als gemeente willen we dichtbij de inwoners, ondernemers en partners staan. We willen weten wat er leeft, wat er nodig is en hoe we ervoor kunnen zorgen dat ons gebied zich ontwikkelt en dat de leefbaarheid groot is. Hierom kiest Eemsdelta voor het Gebiedsgericht Werken (GGW) als één van onze werkwijzen. Hiermee willen we de participatie en dus de samenwerkingsrelatie zo goed mogelijk houden.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio