Op dinsdag 15 augustus staan we stil bij het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden. We herdenken alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. In Vught herdenken we ook dorpsgenoten – (KNIL) militairen en burgers – die in Indië zijn gesneuveld, ook in de jaren na de Japanse overgave. Dat gebeurt bij het Indië-monument in het Lievevrouwepark in Vught.
Met de capitulatie van Japan, op 15 augustus 1945, kwam er een eind aan de Tweede Wereldoorlog. Maar voor Indië was het nog lang geen vrede. Twee dagen na de Japanse capitulatie, op 17 augustus 1945, verklaarde de Republiek Indonesië zich onafhankelijk. Nederland trachtte vervolgens tot 1949 zijn gezag in de voormalige kolonie te herstellen tijdens de zogenaamde politionele acties. Daarna werd de onafhankelijkheid van Indonesië, mede onder buitenlandse politieke druk, een feit.
In die jaren zijn ongeveer 150.000 militairen uitgezonden. Hiervan zijn er ruim 6.200 omgekomen.
Vughtse herdenking
Bij de Vughtse herdenking worden ook de Nederlandse militairen herdacht die tot 1962 in Nederlands Nieuw Guinea, het huidige West-Papua, zijn omgekomen.
De herdenking is openbaar en iedereen is welkom hieraan deel te nemen. Aanvang: 15.00 uur. Wethouder Du Maine legt namens het gemeentebestuur een krans.