4.8 C
De Bilt

Stichting Hartwacht houdt Sint-Michielsgestel ‘hartveilig’

Sint-Michielsgestel – Mede dankzij een aanvullende subsidie van de gemeente Sint-Michielsgestel kan Stichting Hartwacht onze gemeenschap ook de komende jaren ‘hartveilig’ houden. Op dit moment zorgt de stichting met 85 AED’s en 600 vrijwilligers voor een dekkend netwerk. Dagelijks staan zij klaar om de overlevingskansen van inwoners die een hartstilstand krijgen, te vergroten. Inmiddels is een deel van de bestaande AED’s aan vervanging toe. De gemeente dekt de helft van deze kosten; het overige deel wordt bekostigd door bedrijven en inwoners.

Stichting Hartwacht

In het geval van een hartstilstand kan een AED een levensreddend middel zijn. Stichting Hartwacht moet dan ook blindelings kunnen vertrouwen op de werking van deze apparatuur. Om die reden worden de AED’s en buitenkasten na 10 jaar vervangen. De stichting bestaat sinds 2013; dat betekent dat veel van de apparatuur de komende jaren vernieuwd moet worden. Wethouder Peter Raaijmakers: “Stichting Hartwacht vervult een hele belangrijke rol in onze samenleving. Ik ben dan ook heel blij dat we deze voorziening kunnen versterken. Het is echt een initiatief waaraan iedereen zijn steentje bijdraagt: inwoners, bedrijven en gemeente. Samen houden we Sint-Michielsgestel ook de komende jaren hartveilig.”

Inzet van vele vrijwilligers

Stichting Hartwacht Sint-Michielsgestel heeft een groot aantal vrijwilligers, die zich belangeloos inzetten. De afgelopen jaren zijn ze door het 112-alarmnummer meer dan 130 keer opgeroepen voor een reanimatie; dat zijn 2-3 oproepen voor ondersteuning per maand. Om hun vaardigheden op peil te houden, worden de vrijwilligers jaarlijks getraind door EHBO verenigingen. Verder verrichten ze onderhoud aan de technische installaties. Ook werkt de stichting aan een goede relatie met de inwoners, buurten en bedrijven waar ze een AED heeft geplaatst.

Waarom Hartveilig

Jaarlijks worden ongeveer 17.000 mensen getroffen door een hartstilstand buiten het ziekenhuis. De
eerste zes minuten zijn hierbij van levensbelang. Wordt er in die eerste minuten een AED gebruikt,
dan stijgt de overlevingskans van 50% naar 70%. Elke minuut later dat een AED wordt ingezet,
verlaagt dat de overlevingskans met 10%.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio