-0.6 C
De Bilt

Waterschap Aa en Maas lanceert eigen embleem voor carnaval: Ludiek, maar met een ‘grote boodschap’

‘We moake oe de pis nie lauw, moar wel verrekes skon’. Deze leus zie je komende carnaval mogelijk wel eens voorbijkomen in Oost-Brabant. Waterschap Aa en Maas komt deze week namelijk met een eigen carnavalsembleem met die tekst. Een ludieke actie met een ‘grote boodschap’.

Waarom een carnavalsembleem van het Waterschap?

Allereerst omdat we trots zijn op Aa en Maas en ons belangrijke, impactvolle werk. Dat dragen we uit met carnaval via deze slogan. We hebben namelijk nogal wat afvalwater schoon te maken tijdens dit Brabantse event, maar ook de rest van het jaar. Daarnaast willen wij de zichtbaarheid en herkenbaarheid van ons waterschap bij een breed publiek vergroten. We hopen op deze ludieke manier een grote doelgroep te bereiken.

Bewustwording: wat er niet in komt, hoeft er ook niet uit

Deze campagne is tevens bedoeld om inwoners bewust te maken van hoe zij zelf kunnen bijdragen aan schoon water. Wat niet in het afvalwater komt, hoeven wij er namelijk ook niet uit te halen. Want dagelijks spoelen we in Nederland zo’n 35 liter schoon water door de wc of het afvoerputje. Maar helaas spoelen we ook zaken die niet in de wc thuishoren door, zoals vochtige doekjes, maandverband, tampons en condooms. Bijna 4 op de 10 Nederlanders spoelt deze zaken door de wc, blijkt uit publieksonderzoek van de waterschappen.  Ook frituur- of oliebollenvet eindigt bij 38% van de Nederlanders nog in de gootsteen of wc.

Alleen 3 P’s in de wc of gootsteen

Het blijkt dus nog lastig: wat mag ik nou wel of niet doorspoelen? Maar eigenlijk is het heel gemakkelijk. Alleen de 3 P’s mogen worden doorgespoeld: Poep, Plas en (wc-)Papier. Dus geen tampons, vochtige doekjes, verf, chemische middelen, medicijnen of frituurvet. Deze materialen zijn moeilijk uit afvalwater te zuiveren en kunnen zorgen voor verstoppingen in jouw riolering of bij onze rioolgemalen. Op die laatste plekken worden ze eerst ontvangen, voordat ze bij onze zuivering komen. De kosten om deze verstoppingen te verhelpen, lopen jaarlijks hoog op.

‘We moake oe de pis nie lauw, moar wel verrekes skon’

En hoe! Onze medewerkers staan dag en nacht klaar om voor 780.000 inwoners van Oost-Brabant, 12.000 m3 afvalwater per uur te zuiveren. Via ons stelsel van 420 km leidingen en meer dan 100 pompgemalen gaat het naar een van de 7 rioolwaterzuiveringen in ons gebied. Daar proberen we met allerlei innovaties ons water nóg schoner te maken en er waardevolle stoffen uit te halen. Hoe we dat alles doen, lees je op op onze pagina: Zuiveren van afvalwater.

Winactie; wil jij ook zo’n skon embleem?

De emblemen worden uitgedeeld onder werknemers van het waterschap. Maar ook inwoners kunnen een exemplaar bemachtigen. Zaterdag 11 november om 11.11 uur plaatst waterschap Aa en Maas een winactie op Instagram en Facebook en een nieuwsbericht op www.aaenmaas.nl/actueel. Houd deze kanalen in de gaten, en misschien maak jij wel kans om dit skon embleem te winnen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio