9.7 C
De Bilt

Weet wat je doorspoelt in het riool

Je bent klaar met eten. Nog snel even die vette pan afspoelen voordat die in de afwasmachine gaat. Stop…hier gaat iets fout. Want wat gebeurt er met de etensrestjes? Die hopen zich op. Je gootsteen raakt verstopt. Er ontstaan storingen in de rioolleidingen en op de rioolwaterzuivering. Het kost extra geld om deze op te lossen. Spoel daarom niet alles in het riool. Waterschap De Dommel geeft tips wat je kunt doen om dit te voorkomen.

Veeg vette etensrestjes uit de pan

Klein restje bakvet in de pan? Veeg het eruit met een stukje keukenrol en doe het daarna in de afvalbak. Zo komt het niet in de gootsteen terecht en koekt het niet aan met ander doorgespoeld vuil. Tip: gebruik zo’n ouderwetse pannenlikker. Hiermee veeg je de pan heel makkelijk leeg.

Vang frituurvet en olie op en spoel het niet door

Vang frituurvet en olie op in een pak of fles. Breng deze naar de milieustraat of een inleverpunt. Bij veel supermarkten staan bakken, waarin je je fles met oud frituurvet kwijt kunt.

Verstopt gemaal – Foto: © Waterschap De Dommel

Gooi vochtige doekjes in de afvalemmer

Op de verpakking van vochtige doekjes staat vaak dat ze afbreekbaar zijn. Maar dat afbreken gebeurt niet meteen. Dat gebeurt pas 24 uur nadat je ze hebt doorgespoeld. Dan zijn ze al aangekomen op de rioolwaterzuivering. Zo veroorzaken ze alsnog verstoppingen en lopen gemalen en roosters vast. Bij hevige regenbuien stort het riool soms over. Vorig jaar zijn hierdoor duizenden vochtige doekjes in de Veldhovense beek Rundgraaf terechtgekomen. Het kostte heel veel moeite om ze eruit te halen. Vochtige doekjes horen daarom thuis in de afvalbak en niet in het riool.

Lever oude medicijnen in

Spoel oude medicijnen en medicijnresten niet door, maar lever ze in bij je apotheek of bij de milieustraat. De rioolwaterzuivering kan deze stoffen namelijk niet helemaal uit het rioolwater halen. Dan komen ze in de beken en sloten terecht. Dat is slecht voor het milieu. Ook via je poep en plas komen medicijnresten bij de rioolwaterzuivering terecht. Ga daarom heel bewust met medicijnen om.

Waterschijf van vijf

Ook op andere manieren kun je bewuster omgaan met water. Hoe ga ik om met water in de tuin? Hoe bespaar ik water tijdens het wassen? Wat kan ik doen met kookvocht? De Waterschijf heeft allerlei weetjes en tips verdeeld in vijf onderwerpen. Lees meer op waterschijfvanvijf.nl.

Samen werken aan een prettige leefomgeving

Waterschap De Dommel werkt aan schoon, voldoende en veilig water. Dat doet het waterschap niet alleen. Het waterschap werkt samen met agrariërs, natuurorganisaties, ondernemers, overheden en inwoners. Samen zorgen we ervoor dat we prettig wonen, werken én ontspannen in een gezonde, mooie, veilige, natuurlijke en duurzame leefomgeving.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio