De Jan Luykenlaan en de Van Baerlestraat in Den Haag zijn door de burgemeester gekozen als één van de focusgebieden om ondermijning tegen te gaan. In het aangewezen gebied zullen alle ondernemers, m.u.v. horecaondernemers, een bedrijfsactiviteitenvergunning moeten aanvragen. Met een bedrijfsactiviteitenvergunning komt er beter toezicht en mogelijkheden voor handhaven bij overtredingen. Op die manier wordt het moeilijk gemaakt voor malafide ondernemers om hun zaak te blijven exploiteren. Zo wordt ook de leefbaarheid en het ondernemersklimaat positief gestimuleerd.
Het is inmiddels bekend dat criminelen investeren in en misbruik maken van de bovenwereld. Ook in Den Haag. Criminelen maken misbruik van legale diensten en producten van de overheid, maar ook van ondernemers. Voorbeelden zijn hennepkwekerijen in bedrijfsruimten of witwaspraktijken via financiële dienstverleners. Dit is niet altijd even zichtbaar voor de buitenwereld; niet voor burgers en ook niet altijd voor de overheid. Uiteindelijk zorgt dit vaak voor verslechtering van het ondernemersklimaat en van wijken en buurten. Met de vergunningplicht voor ondernemers wordt het moeilijker voor criminelen daar gevestigd te blijven of zich in de toekomst nieuw te vestigen.
Jan Luykenlaan
Bijna 45 ondernemers op Jan Luykenlaan en de Van Baerlestraat zullen vanaf nu een vergunning bij de gemeente moeten aanvragen. Het gaat dan om ondernemers die normaal gesproken voor hun bedrijfsmatige activiteiten geen vergunning nodig hebben. Denk aan een supermarkt, schoonheidssalon of autogarage. De gemeente zal de aanvragen beoordelen op basis van advies van de politie en een check doen op de eerlijkheid van de aanvrager en financiering van de onderneming.
Zo wordt een barrière opgeworpen tegen ondermijning op de Jan Luykenlaan en de Van Baerlestraat en draagt de vergunningsplicht bij aan het verbeteren van de leefbaarheid in de wijk. Ondernemers hoeven niet te betalen voor de vergunning en kunnen hulp van de gemeente krijgen bij het invullen van hun vergunningsaanvraag.
Pakket aan maatregelen
De vergunningplicht vormt een belangrijk onderdeel van een groter plan voor dit gebied. De gemeente zet verschillende andere stappen om verbeteringen aan te brengen in de Jan Luykenlaan en de Van Baerlestraat. Zo is al enige tijd een buurtkamer geopend waar bewoners terecht kunnen voor vragen over zorg, armoede of werk en een locatie voor jongeren waar ze zich kunnen ontplooien.
De Jan Luykenlaan en Van Baerlestraat zijn tevens onderdeel van het Nationaal Programma Den Haag Zuidwest. Met deze brede integrale aanpak werkt de gemeente, samen met de buurt, toe naar een veiligere, mooiere omgeving voor bewoners, ondernemers en bezoekers.