12.7 C
De Bilt

Gemeente Den Haag komt in actie voor bedrijfshuisvesting 

De gemeente Den Haag presenteert vandaag het actieprogramma Bedrijfshuisvesting. De stad groeit en bij een gezonde, bruisende stad hoort ruimte om te ondernemen, te werken en te kunnen groeien als bedrijf. Deze ruimte staat echter onder druk. Het actieprogramma zorgt ervoor dat bedrijfsruimte en kantoren behouden blijven én kunnen uitbreiden. Bestaande bedrijven kunnen zo groeien en nieuwe bedrijven hebben de ruimte om zich te vestigen in Den Haag.  

De groei van de stad heeft de laatste jaren veel aandacht gevraagd voor het bouwen van woningen. Den Haag zet nu de volgende stap in het groeiproces door actief te sturen op meer ruimte voor bedrijfshuisvesting. Gerichte actie is essentieel voor de economische ontwikkeling van Den Haag en de regio. 

Saskia Bruines (Economische Ontwikkeling): “Zonder een actieve rol van de gemeente in het creëren van plek voor bedrijvigheid hebben we straks een stad waar veel mensen kunnen wonen, maar waar bedrijven niet kunnen groeien of zich nieuw vestigen. De ruimte die we hebben in Den Haag moeten we slim gebruiken. Dit betekent dat we goed kijken waar kansen liggen om bijvoorbeeld bedrijfsruimte te stapelen, dat we stimuleren dat het juiste bedrijf op de juiste plek komt en dat we samenwerken met ondernemers bij herinrichting en vernieuwing van de ruimte.” 

Wat gaat er gebeuren? 

De gemeente voert de intensiteit van haar inspanningen op het gebied van bedrijfshuisvesting flink op. Zo wordt er voortaan bij alle nieuwbouwprojecten voor elke woning ook ruimte voor werk gemaakt. Wonen en werken worden op deze manier in evenwicht met elkaar ontwikkeld. In gebieden waar grote ontwikkelingen plaatsvinden, zoals het Central Innovation District en de Binckhorst, wordt de komende jaren respectievelijk 65.000 m2 aan kantoorruimte en 40.000 m2 aan bedrijfsruimte gerealiseerd.  

Luchtfoto: foto: gemeente Den Haag

Daarnaast is er veel aandacht voor de bedrijventerreinen in Den Haag. Het is essentieel deze terreinen te behouden en te verdichten waar mogelijk. De vierkante meters waar nu bedrijvigheid plaatsvindt, blijven die functie behouden. Waar mogelijk wordt ruimte toegevoegd aan de terreinen, door middel van het efficiënter benutten van het bouwvlak, het toevoegen van verdiepingen of strategische sloop en nieuwbouw. Om de kansen hiervoor in kaart te brengen heeft de gemeente samen met ondernemers gebiedskaders opgesteld, waarin precies staat aangegeven waar mogelijkheden liggen per bedrijventerrein. Hiermee kan 55.000 m2 aan ruimte voor bedrijvigheid toegevoegd worden. 

Ruimte voor werk is essentieel voor Den Haag

Voor de inwoners van Den Haag is de aanwezigheid van bedrijvigheid in de stad onmisbaar. Naast de economische impuls die bedrijven geven, heeft een stad nou eenmaal bakkers, tandartsen en aannemers nodig. Het aanbod bedrijfsruimte is op dit moment ongezond laag, terwijl de vraag onverminderd hoog is. Zonder voldoende aanbod hebben bedrijven geen kans om (door) te groeien en is de stad niet aantrekkelijk voor nieuwe bedrijven om zich te vestigen. Bovendien belemmert het tekort aan ruimte verduurzaming van bedrijven. Hierdoor kunnen bedrijven niet (tijdelijk) verplaatsen om de benodigde verduurzamende werkzaamheden en vernieuwingen uit te voeren. 

Lees het volledige programma Bedrijfshuisvesting hier: https://denhaag.raadsinformatie.nl/document/14139939/1 

Bekijk hier de Gebiedskaders ZKD, Fruitweg en Uitenhagestraat: https://denhaag.raadsinformatie.nl/document/14135550/1/RIS318669+Gebiedskaders+ZKD+Fruitweg+en+Uitenhagestraat

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio