4.6 C
De Bilt

Den Haag breidt scheiding van bioafval uit

De gemeente Den Haag gaat meer doen om de scheiding van groente-, fruit- en tuinafval (bioafval) te verbeteren. Het college wil afvalscheiding makkelijker maken en meer inwoners motiveren om hun bioafval te scheiden. Dit sluit aan bij de ambities voor een circulaire economie en de Europese regels die vanaf 2024 strenger worden.

Wethouder Arjen Kapteijns (grondstoffen) “Het is belangrijk dat we samen in Den Haag de volgende stap zetten naar meer hergebruik van waardevolle grondstoffen. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor de toekomst van onze stad.”

Scheiding bioafval

Het college heeft een aanpak vastgesteld om de scheiding van bioafval te verkennen en uit te breiden. Dit betekent dat er meer plekken komen waar bewoners hun bioafval kunnen scheiden. Daar waar het kan wordt de huis-aan-huis inzameling van bioafval uitgebreid in laagbouwgebieden waar dit momenteel nog niet gebeurt.

Hoogbouw

Bewoners van gestapelde bouw, met name in kleinere appartementen, hebben vaak onvoldoende ruimte om bioafval goed te scheiden. Daarom zijn traditionele inzamelmiddelen, zoals huis-aan-huis containers, niet geschikt voor dit type woning. We blijven zoeken naar alternatieve oplossingen voor de inzameling van bioafval in deze woonvormen. Als eerste stap gaat de gemeente minimaal vier ondergrondse PMD-containers omzetten naar ondergrondse GFT-containers. Deze proef is een belangrijke stap om afvalscheiding in Den Haag te verbeteren. Daarnaast worden initiatieven zoals compostvaten en wormenhotels ondersteund.

Wethouder Arjen Kapteijns: “Bioafval bevat waardevolle grondstoffen. Door het beter te scheiden, voorkomen we dat het verbrand wordt. Het scheiden van bioafval is een kleine moeite, maar het levert enorm veel op. Door dit goed te doen, zetten we samen een stap naar een duurzamer Den Haag, waar we afval zien als grondstof voor de toekomst.”

In de nieuw te ontwikkelen hoogbouwlocaties zal de scheiding van bioafval op eigen terrein of inpandig gebeuren. Hiervoor worden in samenwerking met de G4, gemeente Haarlem en Rijkswaterstaat voedselrestenvermalers onderzocht die het mogelijk maken om groente-, fruit- en etensresten via een ingebouwde vermaler in de gootsteen af te voeren naar een centrale plek.

Waarom doet de gemeente dit?

Op dit moment wordt slechts een klein deel van het bioafval in Den Haag gescheiden. Veel waardevolle grondstoffen belanden daardoor in het restafval en worden verbrand. Dit kost geld en is slecht voor het milieu. Door bioafval beter te scheiden, kunnen we het hergebruiken voor compost en biogas. Dit draagt bij aan een duurzame toekomst voor Den Haag. Door deze maatregelen kan Den Haag ook de hoeveelheid gescheiden bioafval per inwoner verhogen met 25% in de komende twee jaar. Dit betekent minder restafval, lagere kosten voor verbranding en meer circulair hergebruik van grondstoffen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio