Zuid-Holland – Op dit moment staan 53 gemeenten in Nederland voor de keuze of zij hun aandelen in Eneco gaan verkopen of niet. Rotterdam, Den Haag en Dordrecht zijn de grootste aandeelhouders.
Waarom een keuze maken?
Voorheen mocht Eneco Groep niet worden verkocht. Omdat netwerkbedrijf Stedin onderdeel was van Eneco Groep. En stroom- en gasnetwerken moeten volgens de wet in publieke handen blijven. Nu Stedin zelfstandig is, mag Eneco Groep worden verkocht.
Betekent verkopen ook veranderen?
De gemeenten zijn nog in overleg over hun standpunten. Blijft Eneco Groep in handen van de gemeenten, of valt de keuze op het afbouwen van aandelen? Wanneer de gemeenten besluiten hun aandelen te verkopen, wordt het verkoopproces opgestart. Wat er na een verkoop mogelijk verandert, kunnen we nu niet overzien. In ieder geval blijven we ernaar streven om iedereen te voorzien van duurzame energie.
Initiatieven om aandelen te houden
Eneco Groep voelt zich prettig in publieke handen. Mooi om te zien dat de voortzetting van onze duurzame strategie belangrijk gevonden wordt door consumenten. We vinden bijvoorbeeld het initiatief van consumenten sympathiek om via crowdfunding een bod te kunnen doen op de aandelen. Ook Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde aan de Erasmus Universiteit, deelt deze mening. Hij adviseert gemeenten nog eens goed na te denken over de verkoop van aandelen. Omdat ze hiermee hun invloed op het verduurzamen van energie, een belangrijke doelstelling voor Nederland, uit handen geven.
Standpunt Eneco Groep
Jeroen de Haas, de bestuursvoorzitter van Eneco, is niet tegen verkoop. Maar hij vindt dat de nieuwe eigenaar wel de duurzame strategie moet ondersteunen. Zodat wij ook in de toekomst onze bijdrage blijven leveren aan de overgang naar duurzame energie en aan afspraken in het Parijse klimaatakkoord.