10.2 C
De Bilt

80 jaar herdenking Franse Commando’s aan Wassenaarse Slag

De jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst voor de zes gesneuvelde fusiliers marins commando’s onder bevel van Kapitein Trépel vond op dinsdag 27 februari bij de Wassenaarse Slag plaats. De gemeente Wassenaar heeft in samenwerking met de Franse Ambassade en de Commandovereniging Zuid-Holland (COV-ZH) de herdenking georganiseerd en (oud-) militairen, Franse en Nederlandse organisaties en andere belangstellenden hiervoor uitgenodigd.

80 jaar geleden

Het is dit jaar 80 jaar geleden dat zes commando’s sneuvelden voor onze vrijheid, in de nacht van 27 op 28 februari 1944, aan de Wassenaarse Slag.De eerste herdenking vond plaats in 1985, toen werd op 3 mei het oorlogsmonument onthuld door de toenmalige Minister van Defensie en de Franse ambassadeur. Deze commando-actie was tevens de aanleiding voor het plaatsen van het monument voor het commando Trépel aan de Wassenaarse Slag. Kapitein Charles Trépel en René Guy rusten nu naast elkaar op het Franse Militaire ereveld in Kapelle in Zeeland. Roger Cabanela, Fernand Devillers, Jean Hagnere en Jacquelin Rivere zijn in 1949 naar Frankrijk gerepatrieerd.

Herdenking

Samen met de Franse ambassade en de Commandovereniging Zuid-Holland heeft de gemeente Wassenaar de herdenking georganiseerd. Naast burgemeester Leendert de Lange en de Franse ambassadeur waren ook de Oekraïense ambassadeur en de burgemeester van de gemeente Kapelle aanwezig. Na de openingstoespraak van de burgemeester volgden er nog drie herdenkingswoorden van de heer André Trépel: zoon van kapitein Trépel, Rob Mes: oud-voorzitter COV-ZH en Zijne Excellentie de heer François Alabrune, ambassadeur van Frankrijk.

De Franse ambassadeur benoemde het belang van de samenwerking met Nederland in zijn toespraak: “De nagedachtenis aan de Franse soldaten die tachtig jaar geleden bij Wassenaar sneuvelden, vereist ook dat wij de band tussen Frankrijk en Nederland in stand houden. De Frans-Nederlandse militaire broederschap is vandaag overal ter wereld terug te vinden, in de Rode Zee, aan het oostfront van de NAVO en op de Noordzee.

Onze samenwerking is diep Europees.” De eerste twee kransen werden gelegd door de burgemeester en de Franse ambassadeur. Gevolgd door de Last Post, een minuut stilte en het Franse en Nederlandse volkslied. De herdenking van de Franse commando’s bij de Wassenaarse Slag trekt nog steeds veel belangstellenden.

Belang van vrijheid

De burgemeester refereerde in zijn speech ook naar de oorlog in Oekraïne en hoe belangrijk vrijheid is, vooral vandaag de dag: “Het is bijzonder dat naast de Franse ambassadeur ook de Oekraïense ambassadeur aanwezig was. Charles Trépel is geboren in de stad Odessa. Vrijheid en leven zonder oorlog is nog steeds niet vanzelfsprekend. Daarom is het zo belangrijk dat wij blijven herdenken en dit doorgeven aan de jongeren.

Om mee te geven wat er toen is gebeurd en dit te plaatsen in deze tijd. Laten we ons blijven beseffen hoe onvoorstelbaar waardevol die vrijheid is en altijd zal zijn, zodat het offer van Charles Trépel en zijn vijf kameraden niet voor niets is geweest.” Na de plechtigheid, was er door het jubileumjaar een Vin d’honnour, van de Franse ambassade, en lunch bij Raadhuis de Paauw waar alle commando’s en andere aanwezigen nog samenkwamen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio