Bij de ouders van meer dan vijfhonderd Haagse kinderen van vier jaar die niet naar school gaan, is deze week een brief op de mat beland. In deze brief roept de gemeente de ouders op om hun kind aan te melden voor de basisschool en wordt informatie geboden om een plek te vinden op school. Kinderen zijn pas leerplichtig vanaf vijf jaar, maar volgens wethouder Hilbert Bredemeijer zouden alle kinderen vanaf hun vierde al naar school moeten. Met deze actie worden leerachterstanden en het aantal thuiszitters tegengegaan.
In Den Haag zijn er honderden kinderen van vier jaar die nog niet naar de basisschool gaan. Hiermee lopen zij een leerachterstand op ten opzichte van leeftijdsgenootjes die al wel op tijd naar school gaan en wordt de kans groter dat zij vanaf hun vijfde, als ze leerplichtig zijn, nog steeds zonder schoolinschrijving zitten. Door kinderen tijdig op de voorschool en vanaf vier jaar op de basisschool te krijgen, wordt het risico verkleind dat eenmaal leerplichtige kinderen thuis komen te zitten.
Ouders en hun verantwoordelijkheid
Onderwijswethouder Bredemeijer spreekt met de brief ouders aan op hun verantwoordelijkheid om hun kinderen op de basisschool te plaatsen. “Wat mij betreft gaan kinderen vanaf 2,5 jaar naar de voorschool en vanaf vier jaar naar de basisschool. Ik roep dan ook alle Haagse ouders op: houd je kinderen niet thuis en wacht niet tot je kind leerplichtig is voordat je een basisschool zoekt. Dan ben je te laat en dreigt een achterstand die moeilijk in te halen is. Met deze brief bieden we ouders een helpende hand om een plek op school te vinden en willen we thuiszitters voorkomen.”
Deze week is de eerste zending van brieven verstuurd en afhankelijk van de hoeveelheid kinderen zonder schoolinschrijving, wordt de brief vaker verzonden. Op de kaart staat hoe ouders hun kind kunnen aanmelden voor de basisschool en wat ze moeten doen als hun kind geen Nederlands spreekt of extra hulp nodig heeft. Naast het versturen van de brief neemt de gemeente meer maatregelen om thuiszitters tegen te gaan, zoals het organiseren van startklassen en het gratis maken van de voorschool.