Den Haag – Koning Willem-Alexander heeft dinsdagmiddag 1 juni een bezoek gebracht aan twee buurtinitiatieven in het stadsdeel Haagse Hout in Den Haag. De Koning bezocht eerst Het Spaarwaterveld in de wijk Bezuidenhout, waar hij van vrijwilligers uitleg kreeg over het project Right to challenge. Bij het wijk- en dienstencentrum Mariahoeve sprak hij met de oprichter en enkele vrijwilligers van De Lichtpuntjes van Mariahoeve.
Koning bezoekt eigen buurt
Het bezoek van de Koning aan buurtinitiatieven in het stadsdeel waar hij ook zelf woont, begon met een fietstocht vanaf Paleis Huis ten Bosch naar Het Spaarwaterveld. Daar werd de Koning samen met stadsdeeldirecteur Haagse Hout Debora Lootsma ontvangen door de voorzitter van het Wijkberaad Bezuidenhout, Jacob Snijders. De Koning kreeg een rondleiding over het terrein, dat bestaat uit een speeltuin, een sportveld, een paviljoen met ontmoetingsruimte en een zogenoemd Haags Hopje, waar kleine kinderen speelgoed kunnen lenen.
Het Spaarwaterveld
Bewoners hebben op eigen initiatief het beheer van Het Spaarwaterveld overgenomen van de gemeente, omdat zij dachten dit beter en goedkoper te kunnen. Door dit project, Right to challenge, doet het wijkberaad nu het beheer van de groenvoorziening op het veld en wordt met behulp van robotgrasmaaiers ’s nachts het gras gemaaid. Ook de speelgoeduitleen draait nu op vrijwilligers uit de wijk en is zeven dagen per week op vaste tijden open. Het wijkberaad nam tevens het initiatief voor de bouw van paviljoen De Bezuidenhut met een bar, terras, opslagruimtes en toilet.
Mariahoeve
Vervolgens fietste de Koning naar wijk- en dienstencentrum Mariahoeve, waar hij werd ontvangen door initiatiefnemer van De Lichtpuntjes Naomi Barki-Van Vliet. De Lichtpuntjes van Mariahoeve bestaat uit vrouwen en moeders uit de wijk die vrijwillig kinderactiviteiten organiseren, koken in de wijk, bazaars organiseren en noodpakketjes met levensmiddelen en drogisterijartikelen bezorgen bij gezinnen in nood. Ook hebben ze sinds de uitbraak van COVID-19 samen met andere organisaties in de wijk al honderden gezinnen voorzien van warme maaltijden of boodschappen. De vrouwen die meehelpen zetten allemaal hun eigen talenten in. Dit versterkt hun gevoel van eigenwaarde en sommige vrouwen komen daardoor ook uit hun sociaal isolement.
Wederopbouwwijken
Bezuidenhout en Mariahoeve zijn beide wederopbouwwijken. Beide wijken tellen nu ongeveer 14.000 inwoners. Waar in Bezuidenhout met name twintigers en dertigers wonen, veelal starters en tweeverdieners, wonen in Mariahoeve relatief veel ouderen en kent de wijk een groot aantal inwoners met verschillende etnische achtergronden. Ook telt Mariahoeve veel sociale woningbouw en mensen die een uitkering ontvangen.
Tijdens het bezoek zijn de algemeen geldende richtlijnen ter bestrijding van het coronavirus in acht genomen.