De gemeente Den Haag en Meld Misdaad Anoniem (M.) zijn samen een campagne tegen jeugdcriminaliteit begonnen in de wijken Transvaal, Groente- en Fruitmarkt en de Schilderswijk. Door het college zijn deze wijken recent aangewezen tot investeringsgebied. Het is een kwetsbaar gebied met relatief veel jongeren en een lage meldingsbereidheid. In dit gebied komen verschillende vormen van criminaliteit voor, bijvoorbeeld drugscriminaliteit, diefstal of vernieling.
De gemeente zet veel in om de weerbaarheid van jeugd te versterken. Hiervoor bestaan uiteenlopende voorzieningen, zoals het bieden van perspectief en ondersteuning voor de jongeren en hun ouders. Denk hierbij aan jongerenwerkers, hulp bij het zoeken naar school, stage, werk of andere zinvolle dagbesteding. Tegelijkertijd is het nodig om grenzen te stellen en te laten zien dat misdaad niet loont.
Meldingen noodzaak bij aanpak van jeugdcriminaliteit
Voor de aanpak van jeugdcriminaliteit zijn meldingen cruciaal. Door een hogere meldingsbereidheid wordt meer inzichtelijk waar jongeren in de problemen komen of dreigen af te glijden in de criminaliteit. De campagne van Meld Misdaad Anoniem (M.) vergroot het bewustzijn in de wijk, helpt bij het herkennen van signalen en biedt een veilig gevoel om te melden: Jeugdcriminaliteit | Meld Misdaad Anoniem.
De omgeving van jongeren, zoals ouders, buurtbewoners, docenten en andere professionals zijn soms op de hoogte van criminele activiteiten en signaleren van afwijkend of zorgelijk gedrag. Denk aan het ronselen van jongeren door criminelen voor drugshandel, het opslaan of verkopen van gestolen goederen, het gebruik van geweld of het tonen van wapens op straat of social media.
Door hun persoonlijke relatie en een gevoel van onveiligheid komen getuigen soms in de knel. M. biedt dan uitkomst om zichzelf en de jongere(n) veilig te houden en te beschermen. In de campagne gaan de gemeente, het meldpunt en andere partners de campagneboodschap actief verspreiden. Via posters, flyers, bijeenkomsten en een online campagne zien mensen waar ze op moeten letten en worden melddrempels verlaagd.
Impact jeugdcriminaliteit op de stad
Burgemeester Jan van Zanen benadrukt hoe belangrijk meldingen zijn voor de aanpak van jeugdcriminaliteit: “Criminaliteit heeft een zeer negatieve invloed op veiligheid van jongeren en de stad Den Haag. Het ontwricht gezinnen en buurten. Gemeente, politie, scholen, jongerenwerkers en vele andere professionals proberen op verschillende manieren te voorkomen dat jongeren in de criminaliteit belanden of hierin verder afglijden. Dit kan niet zonder ouders en de hulp van andere mensen in de buurt die mogelijke signalen opvangen van jongeren die in de problemen zitten of dreigen te raken. Samen zorgen we dat kinderen veilig kunnen opgroeien.“
Melden helpt
Meld Misdaad Anoniem (M.) is een onafhankelijk meldpunt. Melden kan telefonisch en online via een beveiligde omgeving. Een klein team van medewerkers waarborgt de anonimiteit en behandelt de melding met zorg. Dit betekent dat de politie de geanonimiseerde meldingen van Meld Misdaad Anoniem ontvangt, waarbij de melder niet herleidbaar is. Het meldpunt stuurt jaarlijks 20.000 meldingen door naar politie en andere opsporingsinstanties waardoor dagelijks zaken worden opgelost.