Het stadsbestuur van Den Haag investeert de komende jaren in totaal 30 miljoen euro extra om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan werk te helpen. Met dat geld kunnen bijvoorbeeld werkgevers banen geschikt maken voor ongeschoold of minder gespecialiseerd personeel. Dat mes snijdt aan 2 kanten: werkgevers lossen een deel van hun personeelstekorten op en mensen in de bijstand en/of met een arbeidsbeperking vergroten met een baan hun bestaanszekerheid en financiële onafhankelijkheid.
“Met werkgevers maken we afspraken dat banen dan wel duurzaam moeten zijn; dat wil zeggen: contracten van ten minste een jaar en daarna in vaste dienst. Werkgevers kunnen erop rekenen dat wij voor begeleiding zorgen als mensen om welke reden dan ook eerst moeten warmdraaien, bijvoorbeeld omdat ze lang aan de kant hebben gestaan”, zegt wethouder Kavita Parbhudayal van Werk, Wijken en Dienstverlening.
Den Haag Werkt
Den Haag Werkt – het werk- en ontwikkelbedrijf van de gemeente – verwacht jaarlijks 3200 tot 3400 mensen naar werk (of school) te begeleiden. Bovenop deze opgave wil het stadsbestuur de komende jaren nog eens 1600 mensen extra aan werk helpen. Ook wordt de bestaande STiP-regeling (Sociaal Traject in Perspectief) geschikt gemaakt voor deeltijdwerk. Een STiP-baan is tijdelijk en een opstap naar structureel werk. Om ervoor in aanmerking te komen, moet de kandidaat ten minste 32 uur kunnen werken. Die eis is voor een grote groep werkzoekenden echter nog niet haalbaar, en gaat het college daarom loslaten.
Krapte arbeidsmarkt
“De krapte op de arbeidsmarkt breekt momenteel historische records. Toch lukt het veel mensen niet om aan het werk te komen. Zij hebben om verschillende redenen een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Wij vinden het sociaal niet aanvaardbaar dat mensen buiten de samenleving staan en economisch niet verantwoord om arbeidspotentieel onbenut te laten”, stelt werkwethouder Parbhudayal. “Werk is essentieel. Liefst betaald werk. Het hebben van collega’s, sneller de taal leren, ertoe doen: dat geeft zelfvertrouwen en versterkt de eigenwaarde. Het helpt bestaanszekerheid en financiële onafhankelijkheid te vergroten. Voor wie dat nog een stap te ver is, geven opleidingen nieuwe kansen en energie. Zo bouwen we aan een stad die tegen een stootje kan”.
Het nieuwe beleidsplan Werk en Participatie 2023-2026 biedt daarvoor context en kaders, presenteert de ambities van het stadsbestuur plus de aanpak om die ambities te realiseren. Vandaag (woensdag 12 april) heeft Kavita Parbhudayal dit plan aan de gemeenteraad aangeboden.
Het eerlijke verhaal
Iedereen die zelfstandig kan werken, werkt. Alleen mensen die het niet zonder ondersteuning redden, of te grote belemmeringen ervaren die werk in de weg staan, doen nu nog een beroep op gemeentelijke voorzieningen. Per 1 januari ging het om 22.658 mensen met een bijstandsuitkering, het laagste aantal sinds 2014. De andere kant van die medaille is, dat een steeds grotere groep mensen langdurig een bijstandsuitkering ontvangt: 7.682 personen 10 jaar of langer; 6.855 personen tussen de 5 en 10 jaar en 6.399 mensen tussen de 1,5 en 5 jaar. Meer dan de helft wordt beperkt door mentale gezondheidsproblemen en voor tweederde is de fysieke gezondheid een hindernis.
Kavita Parbhudayal: “Het eerlijke verhaal is dus óók, dat voor een grote groep werk nooit een haalbaar perspectief zal zijn. Deze mensen laten we niet in de steek, maar we zijn realistisch. Dat betekent dat we ze niet benaderen voor re-integratie, maar er wel voor hen zijn vanuit het oogpunt van zorg, bijvoorbeeld met middelen vanuit maatschappelijke ondersteuning”.
Re-integratie naar werk duurt langer
Den Haag Werkt constateert dat re-integratie naar werk nu langer duurt, omdat mensen door complexe en meervoudige problemen een steeds grotere afstand tot de arbeidsmarkt moeten overbruggen. Er maken steeds meer mensen met een arbeidsbeperking deel uit van de gemeentelijke doelgroep.
“Tegelijk”, besluit werkwethouder Parbhudayal, “is in vrijwel alle sectoren een groot tekort aan medewerkers. Onderzoek wijst uit dat die krapte op de arbeidsmarkt nog zeker twee decennia aanhoudt. Uit oogpunt van gelijke kansen is het niet uit te leggen als er dan mensen onnodig aan de kant blijven. Met versterking van bestaand beleid plus deels aangescherpt én nieuw beleid zetten we dan ook alles op alles om mensen in de bijstand een nieuw perspectief te bieden”.
Het nieuwe beleidsplan Werk & Participatie 2023-2026 met bijbehorende documenten voor de gemeenteraad vindt u op deze website.