In bijna heel Nederland is het elektriciteitsnet vol. Ook in delen van Den Haag is er nu netcongestie. Dit heeft netbeheerder Stedin vandaag bekend gemaakt. Volgens Stedin heeft dit gevolgen voor nieuwe en bestaande grootverbruikers. Voor kleinverbruikers zijn er vooralsnog geen gevolgen.
Stedin geeft aan dat er netcongestie is voor Scheveningen, Duindorp en een deel van het Centrum. Netcongestie wil zeggen dat de vraag naar transportcapaciteit groter is dan het elektriciteitsnet aankan. Het gevolg is dat er in deze gebieden geen nieuwe grootverbruikers (> 3x80A) aangesloten kunnen worden en bestaande grootverbruikers hun aansluiting niet kunnen uitbreiden.
Vooral probleem voor grote bedrijven en instellingen
Dit raakt (grotere) bedrijven en instellingen die zich in het gebied willen vestigen of willen uitbreiden. Zij kunnen niet direct (extra) elektriciteit geleverd krijgen, maar komen op een wachtlijst. Zij kunnen pas elektriciteit krijgen als er ruimte komt op het net, bijvoorbeeld door verzwaring of als organisaties met een zware aansluiting het moment waarop zij elektriciteit gebruiken kunnen verschuiven (congestiemanagement).
Volgens Stedin zijn er voor bewoners, het kleinbedrijf en andere kleinverbruikers met een aansluiting tot en met 3x80A geen gevolgen. Zij kunnen nog steeds aansluitingen krijgen of aansluitingen verzwaren voor bijvoorbeeld een warmtepomp, laadpaal, inductie koken of zonnepanelen. Ook voor de delen van de stad waar geen netcongestie is, verandert er niets.
Gevolgen woningbouw
Stedin geeft aan dat er bij de woningbouw geen gevolgen zijn voor individuele woningen. Dat komt omdat deze woningen geen grootverbruik aansluiting krijgen. Voor grote nieuwbouwprojecten (gestapelde bouw) moeten ontwikkelaars met Stedin en andere betrokken partijen op zoek naar maatwerkoplossingen.
Wethouder Arjen Kapteijns (Energietransitie, Mobiliteit en Grondstoffen): ‘Het is teleurstellend dat ook in een deel van Den Haag het net voor grootverbruik nu vol is. De exacte gevolgen voor projecten of situaties in Den Haag brengen we nu in kaart. Samen met Stedin en TenneT zullen we onderzoeken hoe de ontwikkelingen voor de stad zoveel mogelijk door kunnen gaan, bijvoorbeeld door te kijken of er bedrijven en organisaties zijn die op bepaalde momenten het net kunnen ontlasten.‘
Netcongestie landelijk probleem
Netcongestie is een landelijk probleem. Den Haag was één van de laatste gebieden zonder netcongestie. De vraag naar elektriciteit is enorm toegenomen door de gascrisis, economische groei, verdichting, toename van het aantal woningen en de algehele elektrificatie. Dat hangt samen met de ambitie om snel de uitstoot van CO2 te verminderen. Om de krapte op te lossen investeren Stedin (lokale lage- en middenspanningsnetwerk) en TenneT (hoogspanningsnetwerk) flink in het elektriciteitsnet. De verwachting is dat de uitbreiding van het net uiterlijk in 2033 klaar is.