7.2 C
De Bilt

Overlast aangepakt tijdens actie op Scheveningen

Terwijl het zonnetje vrolijk scheen en meerdere mensen richting de kust gingen werd er weer een grote handhavingsactie gehouden langs de kust, in de haven en in Oud-Scheveningen. Meerdere organisaties kwamen gezamenlijk in actie voor de veiligheid en leefbaarheid van onze badplaats. Ze controleerden onder andere voertuigen, woningen en horecazaken. De gemeente Den Haag organiseert deze acties om misstanden en overlast aan te pakken.

Verkeerscontrole

Op de Vissershavenweg vond een grote verkeerscontrole plaats van auto’s, busjes, motoren en scooters. Motoragenten begeleidden de voertuigen naar collega’s die de controles uitvoerden. 165 voertuigen werden gecontroleerd. Eén persoon werd aangehouden voor rijden onder invloed van drugs en de politie schreef 24 bekeuringen uit. Er werd ook een vuurwapen in beslag genomen, die na onderzoek nep bleek te zijn.

De politie heeft ook met een geluidsmeter gekeken of voertuigen de geluidsnorm overschreden. Acht bestuurders kregen een boete van 450 euro omdat de voertuigen te veel decibel produceerden. 62 scooters werden op de rollerbank gezet. 13 bestuurders ontvingen een bekeuring voor uiteenlopende misstanden.

Controle gemotoriseerde driewieler
Controle gemotoriseerde driewieler – Foto: © Fleur Beemster

De Rijksbelastingdienst inde bij de actie bijna 42.000 euro aan openstaande rekeningen en constateerde bij meerdere personen een openstaande schuld van in totaal 358.000 euro. Op 9 auto’s is beslag gelegd en 2 voertuigen zijn afgevoerd. De gemeentelijke belastingdienst heeft op 7 voertuigen beslag gelegd voor een openstaande schuld van 18.590 euro. Zes van deze voertuigen kregen een wielklem. De eigenaar van het zevende voertuig heeft direct zijn schuld betaald.

Gemeentelijke handhavingsactie

Verschillende teams van Handhavingsorganisatie waren ook deze keer weer betrokken. Onder andere het horecateam, de bikers, het handhavingsteam, het scanteam, Mulderteam en de handhavers op het water (nautische boa’s). Ze spraken met bewoners en ondernemers, gaven adviezen en waarschuwingen. Mensen ontvingen boetes voor onder andere fietsen op de boulevard en blowen en alcohol drinken op plekken waar het niet mag. Langs de kuststrook geldt namelijk een alcohol- en blowverbod. Een dakloze man is doorverwezen naar de hulpverlening.

Kofferbak controle
Kofferbak controle – Foto: © Fleur Beemster

Het scanteam van de Handhavingsorganisatie stuurt 151 automobilisten een naheffing voor het niet betalen van parkeergeld (parkeerbelasting). Vijf voertuigen stonden foutgeparkeerd en kregen een bon. De nautische boa’s deden de controle op het water. Ze spraken mensen aan die in de haven wilden springen. Een schipper is aangesproken voor het uitluisteren van de marifoon.  Wethouder Anne Mulder kwam tijdens de actie ook een kijkje nemen en heeft meegevaren met de nautische boa’s en gesproken met enkele strandtenteigenaren.

Horecacontrole

Brandweer, Stedin, Politie, Douane, de Omgevingsdienst Haaglanden, de Handhavingsorganisatie en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit controleerden horecazaken. Er werden meerdere misstanden geconstateerd. Zo moest er bij twee zaken voedsel worden weggegooid, bleek een zaak geen vergunning te hebben voor gokkasten terwijl deze er wel stonden. En was gerommeld met de elektra. Daarnaast werd er in een strandtent een slaapplek ontdekt.

Woningcontrole

De Haagse Pandbrigade bezocht 24 woningen en constateerde meerdere misstanden, zoals veel te hoge huren, 3 keer illegale kamerverhuur, 3 keer energiefraude en een niet toegestane woningsplitsing. Bij 14 vergunde kamerverhuurders bleek het een en ander mis, zoals het ontbreken van brandblussers en rookmelders. De dienst SZW van de gemeente doet extra onderzoek naar twee mogelijke gevallen van uitkeringsfraude.

Overige controles

  • De HTM controleerde 43 trams. 64 reizigers ontvangen een boete omdat ze geen geldig vervoersbewijs konden laten zien.
  • De Maritieme politie controleerde 3 vissersboten, 2 ribs en 11 zeilboten. De papieren bleken in orde.
  • Een persoon leverde 24 noodfakkels in, die hij op zijn boot had liggen.
  • De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur heeft 8 controles aan boord van schepen gedaan. Er werden enkele kleine misstanden geconstateerd.
  • De brandweer heeft in meerdere smalle Scheveningse straten de doorrijdbaarheid gecheckt.
  • De Vreemdelingenpolitie heeft 36 personen gecontroleerd, twee personen zijn gevorderd om zich de dag na de actie te melden op het hoofdbureau.
  • Het HEIT (Haags Economisch Interventie Team) heeft een shishalounge gecontroleerd. Alles bleek in orde te zijn.

Melden helpt

Aan het eind van de avond keken de diensten met tevredenheid terug op de behaalde resultaten. Deze actie was mede succesvol door meldingen van oplettende bewoners en ondernemers. Zij zijn de oren en ogen in de buurt. Meldingen kunnen op meerdere manieren worden doorgeven.

Via de meldingsapp. Ga met uw smartphone naar scheveningenmeldt.nl.
Bel telefoonnummer 14070 (keuze 0). Openingstijden:

maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 23.00 uur
zaterdag, zondag en feestdagen van 11.00 tot 23.00 uur
Verdachte situaties meldt u bij de politie via telefoonnummer 112 (spoed) of 0900 – 8844. Dit kan ook anoniem via Meld Misdaad Anoniem, telefoonnummer 0800 – 7000.

Kijk voor meer informatie over verschillende meldpunten ook op www.denhaag.nl/meldingen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio