De gemeenten Wassenaar, Leidschendam-Voorburg, Rijswijk, Zoetermeer en Den Haag willen met de ETHOS-telling een beter beeld krijgen hoeveel dak- en thuisloze mensen er in de regio Haaglanden zijn. Daarom doen zij dit jaar gezamenlijk mee aan de derde ETHOS-telling. Hiermee wordt een belangrijke stap gezet richting heldere en betrouwbare cijfers. Cijfers die nodig zijn voor een effectieve aanpak van dak- en thuisloosheid.
Het aantal mensen dat dak- of thuisloos is stijgt. Maar wat zijn de verschillende oorzaken en hoe ziet de groep eruit? Met de ETHOS-telling verwacht de regio Haaglanden een beter antwoord te krijgen op die vragen. Vorig jaar liet de telling in andere regio’s bijvoorbeeld zien dat een derde van de getelde volwassenen vrouw is. Zij verblijven vaak met hun kind(eren) bij familie of vrienden, in tijdelijke opvang of in een vakantiewoning. Ook kwam uit de telling dat 20% van de getelde mensen jonger dan 18 jaar is.
“In onze regio zijn veel mensen dak- of thuisloos, zichtbaar en onzichtbaar. Zoals jongeren die uitstromen uit de jeugdzorg zonder vaste woonplek, vrouwen die een huiselijk geweldsituatie ontvluchten of EU-arbeidsmigranten die met hun baan, ook hun bed verliezen. Het is belangrijk om hen goed in beeld te brengen, want met een beter beeld kunnen we betere plannen maken om dakloosheid te voorkomen en om mensen uit deze situatie te helpen.“ – Mariëlle Vavier, wethouder zorg
Verborgen dakloosheid zichtbaar maken
Organisaties of mensen die contact hebben met dak- en thuisloze mensen vullen per persoon een vragenlijst in. Dit doen ze enkele weken lang vanaf dinsdag 8 april. Naast gemeentelijke diensten en de maatschappelijke opvangorganisaties doen bijvoorbeeld ook woningcorporaties, huisartsen en verloskundigen, en kerken en moskeeën mee. Omdat er veel verborgen dak- en thuisloosheid is, is het belangrijk dat veel verschillende organisaties meehelpen. Sommige mensen slapen in een auto of dreigen uit huis gezet te worden, of durven een huiselijk geweld situatie niet te ontvluchten omdat er geen alternatieve huisvesting voor hen is. Al deze mensen worden meegeteld.
“Ik zie enorme motivatie om met elkaar een zo volledig mogelijk beeld te krijgen van de dak- en thuisloosheid in onze regio. Ook weten organisaties elkaar nu al makkelijker te vinden voor hulp aan mensen die dak- of thuisloos zijn. De grote wil om samen aan de slag te gaan geeft hoop dat we samen écht stappen kunnen zetten om dak- en thuisloosheid uit te bannen.” – Agnes Troost, regionaal coördinator ETHOS-telling Haaglanden
Resultaten
De resultaten van de derde ETHOS-telling worden op 8 oktober gepresenteerd. Regio’s die aan de eerste twee telrondes hebben meegedaan gebruiken de inzichten om hun aanpak van dak- en thuisloosheid te verbeteren. Ook geven organisaties aan zich meer bewust te zijn van (dreigende) dakloosheid bij mensen die ze tegenkomen. Dit is een eerste stap naar het voorkomen en aanpakken van dak- en thuisloosheid.
Over de ETHOS-telling
De ETHOS-classificatie wordt in Europa gezien als de best onderbouwde manier om dakloosheid te meten. ETHOS staat voor ‘European Typology of Homelessness and Housing Exclusion’. De Hogeschool Utrecht en Kansfonds zijn in 2023 in Nederland gestart met deze telling.