8.4 C
De Bilt

Schooladviesdienst Wassenaar organiseert succesvol Conferentie Meertaligheid

“Wassenaar is één van de grootste expatgemeenten van Nederland. Ruim 1 op de 5 inwoners is niet in Nederland geboren.” Burgemeester De Lange sprak vorige week woensdag tijdens een Conferentie Meertaligheid, georganiseerd door de Schooladviesdienst Wassenaar (SAD) in samenwerking met de gemeente. Het werd een informatieve en inspirerende middag waar professionals die werken met jonge kinderen, in groten getale op af waren gekomen. De lezing door taalkundige Frederike Groothoff, opende de ogen en creëerde de bewustwording dat de thuistaal van kinderen de basistaal is.

Kirsten Wolfert, directeur/bestuurder van de SAD, was duidelijk zeer verheugd met de opkomst in de raadzaal van Raadhuis De Paauw. Ze complimenteerde de organisatie en vertelde over de aanleiding van deze conferentie die is ontstaan vanuit het overleg met verschillende partners. Meertaligheid is een belangrijk onderwerp in Wassenaar, zo benadrukte ook de burgemeester. “Taal is belangrijk om elkaar te begrijpen en om verder te komen als kind.”

Erken de thuistaal

De kern van de wetenschappelijke boodschap rondom meertaligheid kwam van de spreker van deze middag, Frederike Groothoff: “Je leert een andere taal vanuit je thuistaal. Erken daarom de thuistaal van een kind en verdiep je in de cultuur en achtergrond van die taal.”

Een belangrijke boodschap in Wassenaar waar immers veel nieuwkomers zijn. Niet alleen expats, maar ook de vluchtelingen die jaarlijks worden opgevangen, de statushouders en Oekraïners die hun land vanwege de oorlog zijn ontvlucht. “De inzichten rondom meertaligheid zijn veranderd en dat wil ik graag met jullie delen!”

Meertaligheid in Wassenaar

Na een wederzijdse kennismaking vertelde Frederike meer over de ins en outs van meertaligheid en wist ze de vele professionals te overtuigen van het feit dat het echt niet nodig is om zélf alle talen te beheersen. “Roep hulp in als niet lukt om met een kind te communiceren; ouders, een tolk, een collega. Het helpt het kind enorm als je het zijn of haar thuistaal laat spreken.”

Goed voor de gezondheid

Sterker nog, het spreken van de thuistaal is zelfs essentieel, zo heeft onderzoek aangetoond: “Het is goed voor de gezondheid, want een kind kan bijvoorbeeld duidelijk maken wat er scheelt bij problemen en het voelt zich veilig. Daarnaast bevordert het de creativiteit. Ook is het makkelijker om een andere taal te leren als je de vrijheid krijgt je thuistaal te spreken. En natuurlijk zijn er sociale voordelen: Je maakt sneller verbinding met andere culturen.”

Experts in cultuur en taal

“Ga in gesprek met de ouders en maak ze expert in hun cultuur en taal!” zo vervolgde Frederike. “Zing met de kinderen liedjes in een andere taal en leer van elkaar. Vraag naar thuistradities en zie een meertalig kind als een held. Want laten we eerlijk zijn, het is hartstikke moeilijk om een andere taal te leren!”

Inspiratie en kennismaking

Onder begeleiding van o.a. Jolanda van Noort, onderwijsspecialist VE die de conferentie ‘Meertaligheid’ in Wassenaar heeft georganiseerd, werd het geleerde daarna in praktijk gebracht door middel van oefeningen in werkgroepen. De verschillende professionals uit onder andere de Jeugdgezondheidszorg, de ‘Taalklas’, het Centrum voor Jeugd en Gezin en de basisscholen en peuterspeelzalen, leerde elkaar hierdoor gelijk nog beter kennen. Waardoor ze elkaar, in de toekomst, nog beter weten te vinden.

De kraampjes met inspirerende boeken, intercultureel spelmateriaal en een geschenk, het boek ‘Hé, wie ben jij’ van schrijfster Monique Tekstra-van Lochem, maakten deze gezellige en leerzame middag helemaal af.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio