17.1 C
De Bilt

Sterk voor Noord: bouwen aan talent, werk en veiligheid

Het programma Sterk voor Noord gaat de volgende fase in. De komende 2 jaar richt het programma zich op talentontwikkeling, werkgelegenheid en sociale verbondenheid. Inwoners worden ondersteund bij het vinden van (vrijwilligers)werk, huiswerkbegeleiding wordt beter toegankelijk gemaakt en weesfietsen worden verwijderd en opgeknapt voor leerlingen die er zelf geen kunnen betalen.

Daarnaast wordt extra ingezet op wijkveiligheid en leefbaarheid door samenwerking met bewoners en partners. Met deze en andere initiatieven werkt Sterk voor Noord aan gelijke kansen en een veilige, leefbare wijk voor iedereen.

Eerste periode afgerond

3 jaar na de start van het programma zijn de 1e positieve resultaten zichtbaar. Meer dan 60 basisschoolleerlingen krijgen extra taallessen en coaching dankzij Stichting Studielokalen. Daarnaast zijn initiatieven zoals de Tuinkamer van Noord en de Flatcoach in De Heuvel opgezet om bewoners te ondersteunen. 20 jongeren krijgen hulp door de aanpak van het Jongeren Perspectief Fonds om hun schulden duurzaam af te lossen.

“We zien mooie vooruitgang,” zegt wethouder Bianca Bremer. “De 1e bewoners lopen al achterstanden in op het gebied van onderwijs, werk, taal, financiën en wonen. Samen met onze partners bouwen we de komende 2 jaar verder op dit succes, en zetten we de plannen voor de komende jaren in gang.”

Meer stappen richting (vrijwilligers)werk

Ook in 2025/2026 worden inwoners geholpen om meer stappen richting werk of vrijwilligerswerk te zetten. Dit gebeurt op maat, afgestemd op ieders situatie en uitdagingen. Een veelvoorkomende belemmering is de beheersing van de Nederlandse taal. Daarom wordt het taalaanbod in de wijk uitgebreid en beter zichtbaar gemaakt, zodat inwoners hier makkelijker gebruik van kunnen maken.

Weesfietsen krijgen een 2e leven

Fietsen die langdurig ongebruikt blijven staan, nemen stallingsruimte in en kunnen uiteindelijk veranderen in fietswrakken. Wat een doorn in het oog is voor veel bewoners. De komende periode worden deze zogenoemde ‘weesfietsen’ opgeknapt door ouders uit de wijk, als vrijwilligerswerk of als onderdeel van een werktraject van Sterk voor Noord. De herstelde fietsen worden vervolgens beschikbaar gesteld aan kinderen uit het basisonderwijs die zelf geen fiets kunnen betalen.

Huiswerkspots in de wijk

Niet alle kinderen hebben thuis een rustige plek om huiswerk te maken. Soms ontbreekt de juiste ondersteuning, of leiden sociale media zoals TikTok en Snapchat te veel af. Daarom in het zo belangrijk om huiswerkspots aan te kunnen bieden in Noord. Er wordt door Sterk voor Noord gewerkt aan een netwerk van huiswerkspots waar jongeren in een rustige omgeving kunnen studeren en waar begeleiding beschikbaar is. “Ons doel is een dekkend aanbod gedurende de hele week,” aldus wethouder Bremer.

Werken aan een veiligere wijk

Het veiligheidsgevoel in de wijk is een belangrijk aandachtspunt. Door intensieve samenwerking met inwoners en partners wordt gewerkt aan het verbeteren van de leefbaarheid. Dit gebeurt onder andere door een aanpak tegen woonfraude en de inzet van een gebieds- en leefbaarheidsregisseur. In specifieke straten wordt met bewoners gekeken hoe het veiligheidsgevoel vergroot kan worden, bijvoorbeeld door extra handhaving, schoonmaakacties en het aanpakken van plekken waar veel overlast is.

Sterk voor Noord: samen bouwen aan een sterke toekomst

Het programma Sterk voor Noord zet zich in voor een kansrijke toekomst voor alle inwoners van Leidschendam-Noord. Door gelijke kansen te creëren voor jongeren, meer mensen aan het werk te helpen en de sociale verbondenheid te versterken, wordt gewerkt aan een leefbare en veilige wijk. Het programma loopt tot 2041 en is een samenwerking tussen gemeente, zorg- en welzijnsorganisaties, politie & justitie, woningbouwverenigingen, sportverenigingen en de inwoners van Leidschendam-Noord.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio