Zoetermeer – Team Handhaving van de gemeente Zoetermeer is op 18 oktober 2022 samen met de politie in gesprek gegaan over ondermijning en criminaliteit met ondernemers op de bedrijventerreinen Zoeterhage en Rokkehage. Denk hierbij aan vormen van fraude, witwassen van geld en handel en de productie van drugs. Tijdens de gesprekken en de preventieve controle zijn geen bijzonderheden aangetroffen.
De gemeente Zoetermeer en de politie willen een duidelijk signaal afgeven dat ondermijnende criminaliteit wordt aangepakt in de stad. De handhavers gaan met zoveel mogelijk inwoners en ondernemers in gesprek om ze bewust te maken van de gevaren van ondermijning en hoe zij signalen kunnen herkennen en melden. Ter ondersteuning van de handhavers, liepen er tijdens de preventieve controle twee speurhonden mee. Als een van de speurhonden aanslaat op de geur van bijvoorbeeld drugs, kan besloten worden om, onder toezicht van de politie, een bedrijf binnen te treden.
Aanpak ondermijning
De aanpak van ondermijnende criminaliteit in de stad is één van de speerpunten in de veiligheidsaanpak van de gemeente Zoetermeer. De aanpak richt zich onder andere op het aanscherpen van het toezicht en het contact met ondernemers op bedrijventerreinen. Een van de resultaten van vorig jaar was dat er zeven ogenschijnlijk onbetrouwbare bedrijven zijn vertrokken uit de stad. Meer informatie over de Zoetermeerse aanpak van ondermijning én de resultaten zijn te vinden via de website.
Signaleren en melden
Burgemeester Bezuijen roept inwoners en ondernemers op om signalen van ondermijning te herkennen én te melden: “Omdat ondermijnende criminaliteit vaak niet goed zichtbaar is, zijn de extra oren en ogen in de wijk die inwoners en ondernemers hebben, voor de aanpak van ondermijning erg belangrijk.” Inwoners en ondernemers kunnen signalen van ondermijnende criminaliteit melden door te bellen naar Meld Misdaad Anoniem (M.) via 0800-7000. Alle signalen ervan zijn te vinden in de app ‘Ondermijning’.