1.3 C
De Bilt

Wijkrechtspraak in wijk Zuidwest van Den Haag

Gemeente Den Haag, de rechtbank, politie en Openbaar Ministerie gaan bewoners met uiteenlopende en meervoudige problemen helpen. De Rechtbank start daarvoor binnenkort met Wijkrechtspraak in Den Haag Zuidwest. Tijdens een zitting van deze speciale rechtbank staat niet het strafbare feit, maar de mens achter het dossier centraal. De rechter kijkt waar een persoon echt mee geholpen is en doet uitspraak na afstemming met meerdere betrokken partijen.

Het project is een actie uit het programma Preventie met Gezag Zuidwest. Het doel van dit meerjarige programma is om te voorkomen dat jongeren in Zuidwest in de criminaliteit belanden en daarin afglijden. Door Wijkrechtspraak pakken we de uitdagingen van jongeren en gezinnen structureel aan. Hierdoor worden ze minder aantrekkelijk voor criminele ronselaars.

Wijkcentrum Moerwijk

De rechtbank verwacht in het najaar te kunnen starten met de eerste zaken vanuit Wijkcentrum Moerwijk. Minister Weerwind voor Rechtsbescherming lieten zich vanmiddag alvast bijpraten. Hij sprak met de president van de Rechtbank Den Haag, de burgemeester, Hoofdofficier van Justitie, waarnemend Politiechef en de waarnemend Deken van Advocaten. Daarnaast sprak hij met de directeur van het Zuid-West College, een buurtmoeder, buurtvader en een jongerenwerker over de kracht en de uitdagingen van bewoners in dit deel van Den Haag. 

“Dankzij de wijkrechtspraak staat niet de zaak, maar de mens meer centraal. De rechter kijkt naar de verschillende problemen die inwoners hebben en kijkt hoe zij – naast een eventuele straf – structureel geholpen kunnen worden om hun leven weer op orde te krijgen”, laat Jan Van Zanen, burgemeester van Den Haag  weten.

Wijkrechtspraak: de mens centraal en niet het strafbare feit

De Officier van Justitie kan besluiten om een zaak voor te leggen aan de Wijkrechter. Het OM doet dit als duidelijk is dat iemand kampt met diverse uitdagingen in zijn of haar leven. Te denken valt aan schulden, drugsgebruik, schoolverzuim, problemen binnen het gezin of huisvestingsproblemen. Daarnaast zullen ook leerplichtzaken en incassozaken deel uitmaken van de wijkrechtspraak, omdat hierbij ook vaak sprake is van meerdere problemen.

Start wijkrechtspraak Zuidwest
Start wijkrechtspraak Zuidwest – Foto: gemeente Den Haag

Structurele oplossingen bieden

Het structureel helpen van bewoners is bij wijkrechtspraak het belangrijkst. De persoon moet actief met zijn problemen aan de slag. Betrokken organisaties of mensen uit het netwerk van de verdachte komen mee naar de zitting. Onder regie van een rechter werken gemeente, politie, OM, advocaten, (jeugd)reclassering, Raad voor de Kinderbescherming en diverse hulpinstanties samen om de verdachte structureel te helpen.

Wijkrechtspraak stimuleert op deze manier dat betrokkenen hun leven op orde brengen, aan herstel werken voor henzelf en de buurt, het eventuele slachtoffer onder ogen komen, een dagbesteding zoeken en iets doen aan mogelijke schulden. Er wordt gezamenlijk gezocht naar duurzame oplossingen waardoor de kans kleiner wordt dat iemand verder in de problemen raakt of nogmaals de fout in gaat.  

Preventie met Gezag 

Wijkrechtspraak is één van de 19 acties uit Preventie met Gezag Zuidwest. Het doel van dit meerjarige programma is om te voorkomen dat jongeren in Zuidwest geronseld worden door criminelen. De samenwerkende partners doen dit door perspectief te bieden aan jongeren en grenzen te stellen waar dit nodig is. Met verleiden én doorpakken, met kansen én interventies, vriendelijk waar het kan en stevig waar het moet. Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft voor de komende jaren hiervoor geld beschikbaar gesteld. 

Preventie met Gezag is een onderdeel van het nationaal Programma Zuidwest dat het als doel heeft om de leefbaarheid in de wijken van Zuidwest te verbeteren. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio