Aanpakken overlast ‘weesfietsen’ bij het station in Schagen

Schagen Medio maart start er weer een opruimactie door de toenemende groei en overlast van ‘weesfietsen’. Dit doet de gemeente Schagen in samenwerking met Stichting Wonen Plus Welzijn. Door de coronamaatregelen was dit na maart 2020 tijdelijk stopgezet.

Rekken vol weesfietsen

“De fietsenrekken staan weer vol met fietsen die geen eigenaar meer hebben. Zo is er weinig ruimte om andere fietsen te parkeren. Daarom verwijderen wij deze ‘weesfietsen’ en zorgen zo voor meer ruimte in de fietsenstalling,” licht wethouder Sigge van der Veek toe. “Mensen kunnen dan hun fietsen beter kwijt in de rekken van de fietsenstalling.”

Wat gebeurt er met de fietsen?

Half maart worden de fietsen bij het station gelabeld. Daarbij krijgen fietsen die zichtbaar flink beschadigd zijn een label. De fietsen die na een maand nog gelabeld staan, worden opgehaald en opgeslagen bij werkleerbedrijf De Factorie aan de Zijperweg 14 in Schagen. De eigenaar kan zijn verwijderde fiets daar tot uiterlijk 13 weken na verwijdering terughalen.

Meerdere acties

Sinds 2018 voert de gemeente samen met Wonen Plus Welzijn (WPW) het project ‘weesfietsen’ uit. De laatste keer was februari 2020 . Door de coronamaatregelen werkten veel mensen thuis en is het tijdelijk stopgezet. Nu blijkt dat de overlast van achtergelaten fietsen toch weer aan het toenemen is.  Daarom start er een nieuwe label- en ruimingsactie, die zich dus richt op de zichtbaar flink beschadigde fietsen.

Werkleertraject

Bij het verwijderen van de weesfietsen worden mensen van een werkleertraject bij de Factorie, ingezet. Zij proberen bijvoorbeeld de fietsen op te knappen. Deze werkleerplaats is voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Mensen die van een uitkering leven en moeilijk aan een baan komen, doen in de Factorie werkervaring op, of vinden er een zinvolle dagbesteding en leggen er contacten met andere mensen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio

Advertentie

spot_img