5 C
De Bilt

De teek is actief en u ook!

Den Helder – Ieder jaar weer krijgen in Nederland maar liefst een miljoen mensen een beet van een teek.  Het vervelende is dat een teek de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Opletten dus als u wandelt door bos, duin, heide of park. Doe altijd bij thuiskomst even de tekencheck!

Veel tekenbeten

Teken komen voor in ons hele land en bijten veel recreanten en dieren, zoals rundvee, paarden en honden. Bovendien is inmiddels meer dan dertig procent van de teken besmet met de bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Aan deze nare ziekte kan men, ook na behandeling, langdurig klachten overhouden als vermoeidheid, pijn en concentratiestoornissen.

De kleine teek is slechts 1,5 mm. groot, maar kan dus veel ellende veroorzaken. Het advies? Voorkomen is beter dan genezen. Dus let nog meer dan voorheen op uw gezondheid als u gaat genieten van ons fraaie groen.

We zien ze niet

Teken zien er uit als bruin-zwarte spinnetjes en zijn tussen de 1 en 3 mm. groot. Van maart tot november huizen ze in bossen, duinen, struiken en hoog gras, wachtend op passerende mensen of dieren. Teken komen alleen bij mensen in actie als ze onbedekte huid signaleren. Honden nemen teken mee door tegen takken te schuren of door hoog gras te lopen. Controleer uzelf en uw huisdier altijd na terugkomst uit de natuur. Doe dat ook en vooral bij – kleine – kinderen, die net even wat vaker het bospad afgaan dan de ouders of de bosjes induiken om een kwijtgeraakte bal te zoeken.

Controleren is belangrijk

Bent u gebeten door een teek, dan is het belangrijk dat u hem snel weghaalt. Controleer uw lichaam en uw kleding op tekenbeten als u in het groen bent geweest. Teken kunnen zich overal vastbijten, maar hebben voorkeur voor liezen, knieholtes, oksels, bilspleet, randen van het ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in de nek. Heeft u een tekenbeet? Haal de teek snel weg. Hoe langer de teek in uw huid zit, hoe groter de kans dat hij ziekteverwekkers overdraagt.

Naar de huisarts?

Ga naar de huisarts als u één van de volgende klachten heeft na een tekenbeet:

  • Een verkleuring van de huid op de plek van de tekenbeet, die groter wordt. Deze kan tot drie maanden na een tekenbeet verschijnen.
  • Koorts en eventueel spier- en gewrichtspijn, in de eerste weken na een tekenbeet.
  • Soms kunnen gewrichtsklachten, huidklachten, zenuwklachten of hartklachten ontstaan. Dat kan gebeuren als de vroege klachten van de ziekte van Lyme niet behandeld zijn met antibiotica. Maar deze klachten zijn soms ook een eerste uiting van de ziekte.

Kijk voor meer informatie over tekenbeten op www.rivm.nl/tekenbeet

Teken verwijderen

De kans op besmetting kan voor mens en dier minimaal blijven als u de teek binnen 20 uur op de juiste manier verwijdert en het wondje ontsmet met 70% alcohol. Voor het verwijderen van teken bestaat een speciale tekenpincet. Die kunt u kopen bij uw apotheek. Voor het verwijderen van de teek gaat u als volgt te werk:

– neem een pincet waarmee u de teek kunt vastpakken zonder hem plat te drukken.

– plaats het pincet over de teek zo dicht mogelijk op de huid. Vooraf de teek niet verdoven!

– trek de teek voorzichtig, met licht draaiende beweging uit de huid. Druk de teek hierbij niet plat.

– ontsmet het wondje met 70% alcohol, jodiumtinctuur of –zalf. Noteer de datum in uw agenda. Let in de volgende weken op de huid rondom de tekenbeetplaats.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio