10.4 C
De Bilt

Herstelplan en steun voor Dordtse horeca

Dordrecht – Herstelplan met meer ruimte voor (winter)terrassen, tegemoetkoming in de overheidslasten en waar nodig financiële ondersteuning voor de horeca. Dat zijn een aantal maatregelen die het college aan de raad voorlegt om de horecaondernemers te steunen in de coronacrisis. Ondersteuning van de horeca is onderdeel van de herstelagenda en het –fonds dat het college heeft ingesteld om de Dordtse samenleving weer te versterken. De voorgestelde maatregelen moeten bijdragen aan het herstel van de Dordtse horecasector en daarmee een aantrekkelijke en levendige stad.

De horecasector is zwaar getroffen sinds het begin van de corona-crisis. Daarmee is ook de aantrekkingskracht van de stad in het geding, want de horeca is van groot belang voor de beleving en levendigheid van de (binnen)stad en wijkwinkelcentra. De horeca is daarmee ook cruciaal voor de toekomstbestendigheid van de winkelgebieden. Daarom hecht het college er aan om juist deze sector te steunen.

Herstelplan voor (winter)terrassen

Met de start van de vaccinaties lijkt de laatste fase van de coronabeperkingen in beeld te komen. Dat leidt er hopelijk toe dat er ook voor de horeca weer wat ruimte komt. Het college heeft besloten om de horecaondernemers –waar mogelijk- meer ruimte te geven voor terrassen.

JRietveld terras horeca
Foto: © Joke Rietveld – Regio Online

Ook stelt het college voor om -in afwijking van de APV- toe te staan dat ondernemers in 2021 op hun terras 3 keer een activiteit mogen organiseren (binnen de regels voor het organiseren van een evenement). Zo hoopt het college bij te dragen aan herstel van de omzet bij de betrokken bedrijven.

Minder lasten horeca

Om de kosten voor ondernemers te verlagen stelt het college voor om in 2021 een aantal lokale ondernemersbelastingen te schrappen, waaronder de reclamebelasting. Daarnaast wordt uitstel van betaling van huur van gemeentelijk vastgoed gefaciliteerd en is er –onder voorwaarden- ruimte voor  maatwerk rondom (gedeeltelijke) kwijtschelding.

In overleg met de branche opgesteld

De steunmaatregelen zijn in overleg met Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Drechtsteden (KHN) en een vertegenwoordiging van de horecabranche in Dordrecht opgesteld. De horecaondernemers in Dordrecht zijn met een brief geïnformeerd over de plannen van het college.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio