Oosterwolde – 690 kilo aan spijkerbroeken hebben inwoners van de gemeente Ooststellingwerf en ook van ver daarbuiten ingeleverd voor het Biosintrum. Deze spijkerbroeken worden verwerkt tot isolatie voor het duurzame gebouw. Het kenniscentrum voor Biobased Economy wordt een ontmoetingsplek voor onderwijs, bedrijfsleven en overheid. Het opzienbarende gebouw zal straks voor meer dan 80% uit biobased materialen bestaan. Uniek in Friesland, Nederland en daarbuiten.
Inwoners van de gemeente Ooststellingwerf stonden model voor de campagne. Want echte inwoners die het verhaal van hun broek vertelden stonden centraal. De broeken konden ingeleverd worden in winkels, bedrijfspanden en openbare gebouwen. De inleverpunten waren van Amsterdam tot Groningen, met als hart Ooststellingwerf.
Meer broeken dan isolatie
In totaal is er 300 kilo spijkerbroeken, ongeveer 1000 stuks, nodig voor isolatie. De spijkerbroeken worden in Noord-Frankrijk verwerkt tot isolatiemateriaal. De isolatie bestaat uit 90% uit de katoenvezels uit de broeken. De andere 390 kilo aan spijkerbroeken krijgen een andere bestemming dan isolatie, maar komen wel terecht in het Biosintrum. De gemeente Ooststellingwerf is nu aan het onderzoeken of daar bijvoorbeeld biobased meubels van gemaakt kunnen worden.
Woensdag 4 april werd de eerste heipaal de grond in geslagen en de opening van het Biosintrum is naar verwachting eind 2018.