4.7 C
De Bilt
zaterdag, 23 november 2024

Voor herstel actief Fochteloërveen zijn extra maatregelen nodig

Het Fochteloërveen staat onder druk, doordat bijzondere planten en dieren zijn afgenomen of verdwenen. Het Fochteloërveen ligt op de grens van Drenthe en Friesland en bestaat uit een relatief jong en ondiep veenpakket. Dit kon ontstaan op de ondoorlatende ondergrond, waarop neerslag blijft staan. Vrijwel het gehele oorspronkelijke hoogveengebied is afgegraven. Het gebied heeft nog wel een relatief grote kern met actief hoogveen. Er zijn maatregelen uitgevoerd en in uitvoering om de groei van het hoogveen te stimuleren, zoals het plaatsen van kades en het aanbrengen van stuwen om water beter vast te houden. Voor het gebied gelden behoud-, uitbreidings- en verbeterdoelen.

De Ecologische Autoriteit is ingesteld door de minister voor Natuur en Stikstof en beoordeelt of alle beschikbare en wetenschappelijk correcte informatie gebruikt wordt voor besluitvorming over beschermde natuur. Alle provincies stellen natuurdoelanalyses op waarin zij per gebied laten zien of de natuurdoelen met de huidige maatregelen worden gehaald of dat er meer nodig is voor natuurherstel. Deze onderbouwing is nodig voor de maatregelen die later worden opgenomen in provinciale gebiedsprogramma’s.

Fochteloërveen

Uit de Natuurdoelanalyse voor het Fochteloërveen blijkt dat de natuur onder druk staat. Bijzondere planten en dieren zijn afgenomen of verdwenen. Het gebied heeft te maken met verdroging en te veel stikstof. De Ecologische Autoriteit waardeert overigens de goede, grootschalige maatregelen, zoals het aanleggen en verbeteren van kades, die momenteel worden uitgevoerd om de verdroging aan te pakken. Belangrijk is goed te blijven onderzoeken waar de grootste kansen liggen voor de ontwikkeling van actief hoogveen.

Tegelijk is duidelijk dat extra maatregelen nodig zijn voor voldoende herstel van natuur en om te voorkomen dat het gebied verder verslechtert. Bijvoorbeeld maatregelen die zorgen voor minder stikstof en voor het terugdringen van pijpenstrootje. Ook moet meer gebeuren om exotische planten te bestrijden.

De Ecologische Autoriteit wijst er tot slot op dat er sprake is van conflicterende doelen. Een kernopgave voor het gebied is het herstel van hoogveen. Daarnaast is het gebied aangewezen voor een aantal vogelsoorten. Deze soorten doen het echter juist zo goed in het hoogveen omdat dit in kwaliteit is achteruit gegaan. De Ecologische Autoriteit adviseert vol in te zetten op herstel van het hoogveen en daarnaast de al ingerichte bufferzones rondom het gebied geschikt te maken voor de vogels.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio