Krimpen a/d Lek – Amber Visser (21) kreeg 2 jaar geleden last van lichamelijke ongemakken en haar klieren. In eerste instantie was er met onderzoeken niets te vinden. Maar op verzoek van Amber werd er een klier verwijderd en na nader onderzoek kreeg zij te horen dat zij Acute Lymfatische leukemie bleek te hebben. Daarna veranderde haar leven in een stroomversnelling.
Amber, die tot dan toe bezig was met haar toekomst en nog ijverig bezig was met haar studie psychologie en filosofie aan de Erasmus universiteit in Rotterdam, werd direct opgenomen in het Erasmusziekenhuis. Ze had daardoor geen tijd om er over na te denken. Op die jonge leeftijd ben je niet bezig met het gegeven dat je zo ziek kan worden en wat een impact dat heeft op jezelf en op je omgeving.
Chemokuren
Ze kreeg in het ziekenhuis nog meer onderzoeken, waaronder een beenmergpunctie.
Daar kwam uit dat het inderdaad om leukemie ging. Ze kreeg daarom prednison en er volgde drie chemokuren, een kuur van 29 dagen en 2 kuren van 49 dagen en anderhalve maand opname. Ze verbleef in het ziekenhuis in een kamertje van 2 bij 3.
Na alle onderzoeken bleek toch een stamceltransplantatie nodig te zijn. Het werd spannend. Was er een donor? Terwijl er in de internationale donorbank gezocht werd naar een geschikte donor, werd haar broer ook getest of hij donor zou kunnen zijn.
Stamceldonoren werven
In de tussentijd is Amber actief donoren gaan werven, daar zou een mogelijke donor tussen kunnen zitten die haar zou kunnen helpen. Bij stamceldonatie gaat het om een HLA (Human Leukocyte Antigen) typering. De HLA-typering van de donor moet daarbij zoveel mogelijk overeenkomen met die van de ontvanger om afstoting te voorkomen.
Zelf donoren werven
Met een onbekende donor kun je met 10 op 10 punten matchen, want hoe beter het matcht, hoe beter het aanslaat. En hoe minder kans er is op afstoting. Er zijn door de acties van Amber wel 500 stamceldonoren bijgekomen. Ze heeft daarvoor met een groepje bij de universiteit gestaan, met een stand, om mensen aan te spreken en te vragen donor te worden.
Broer is match
Terwijl Amber de chemokuren af maakte, wachtte zij af of er een donor gevonden zou worden. Gelukkig kreeg Amber te horen dat haar broertje een 100 % match was. Met familie kun je zelfs 12 op 12 punten een match hebben en dezelfde bloedgroep, dat is het beste wat gevonden kon worden. Dat was goed nieuws en ze kon naar de transplantatie toe gaan werken. Na haar laatste chemokuur heeft zij vier weken rust gehad en is zij aan gaan sterken en extra gaan eten om reserve op te bouwen. Ze kreeg intussen nog meer onderzoeken of haar hart en longen het aan zouden kunnen en kreeg nog een beenmergpunctie.
Zeer zware behandeling
Ook had ze veel gesprekken met artsen waarbij ze werd voorbereid hoe alles zou gaan, maar ook wat er mis kon gaan. Ze kreeg twee dagen hele zware chemokuren en 2 dagen algehele lichaamsbestraling. Dat is een zeer zware behandeling waarbij de ingewanden kapot gaan.
Toedienen stamcellen
Daarna kreeg ze de stamcellen van haar broertje. Dit werd toegediend in een zakje bloed, wat in 17 minuten bij haar was binnen gelopen. De onderzoeken vooraf waren zwaarder dan de transplantatie zelf. Daarna kwamen alle bijwerkingen van de bestraling en de chemo’s die zij had ondergaan tot uiting.
Het wachten was of de waarde van de cellen van haar broertje omhoog gingen en hun werk gingen doen. Na een maand waren de bloedwaarden goed en mocht Amber naar huis.
Maar weer zat het tegen. Amber kreeg griep en moest terug naar het ziekenhuis waar ze weer 2 weken moest blijven. Ze is daarbij erg verzwakt. Maar ze is intussen weer heel ver opgekrabbeld.
Strijden voor de toekomst
Amber hoopt om volgend jaar oktober toch weer haar studie op te gaan pakken. De vraag is of haar dat gaat lukken, ze zal waarschijnlijk nog klachten over houden. Ook is het nog de vraag of haar concentratie nog genoeg is om te studeren. Maar Amber blijft positief, ook al is het niet altijd makkelijk. Ze heeft een groep vriendinnen opgebouwd, die ook hetzelfde hebben meegemaakt en die elkaar steunen en waar ze mee kan praten. Dit doet haar erg goed. Bij praten met lotgenoten is er het begrip, waarvoor uitleg niet nodig is.
‘Team 27 cancerkillers’
In oktober vorig jaar zag Amber de SamenloopVoorHoop voorbij komen op Facebook.
Dat trok haar aandacht en ze zag dat de dichtstbijzijnde samenloop 26 en 27 mei in Alphen a/d Rijn is, daar wil ze graag aan mee doen. Daarop heeft zij vrienden en familie gevraagd om mee te doen. Ze zijn nu met een team van 20 mensen en noemen zich ‘Team 27 cancerkillers’. Ze willen 5000 euro bij elkaar zien te krijgen voordat de samenloop begint.
Dit doen ze door statiegeld op te halen. Bij een aantal Albert Heijn filialen hangen posters van hun team. In krimpen a/d Lek, in Capelle a/d IJssel en Rotterdam kan statiegeld gedoneerd worden. Maar u kunt ook statiegeldflessen bij Amber brengen.
Daarnaast verkoopt zij producten die ze samen met vrienden maakt. De verkoop loopt aardig. Mensen weten haar nu wel te vinden. Via Facebook en Instagram kunt u de producten bekijken en kopen. Er zijn producten die opgestuurd kunnen worden, andere producten kunnen bij Amber thuis opgehaald worden.
Zelf gemaakte producten
De producten worden zelf gemaakt, zoals kaarten, potjes met thee of waxinelichtjes, versierde kaarsen, sleutelhangers en hartjes. Het zijn leuke dingen om als cadootje te geven. Zo heeft Amber ook mooie envelopjes waar je bijvoorbeeld geld in kunt doen om aan een jarige te geven. Amber heeft altijd al graag getekend en geschilderd, daar heeft zij nu de tijd voor en ze maakt zo mooie dingen om te verkopen.
De producten zijn ook niet duur, voor een paar Euro zijn er al leuke dingen te koop. Het duurste in €12,50 , dus ook mensen die weinig te besteden hebben kunnen op die manier iets bijdragen aan het KWF en je krijgt daar nog wat leuks voor teug ook.
Ook zijn er kaarsenzakken, daar kun je iets op (laten) schrijven voor mensen met kanker of die kanker hebben gehad. Deze zakken neemt het team dan mee naar Alpen a/d Rijn waar ze langs de route worden gezet. De zakken worden voorzien van kaarsjes die worden aangestoken als steun.
Evenementen
Ook worden er evenementen georganiseerd. Zo is er 15 april van 12.00 tot 17.00 uur een ‘Ladies Day’ bij Nails & Beauty today in Nesselande. Dit wordt een life- style en beauty evenement waarvan de opbrengsten naar het KWF gaan. Amber raad iedereen aan om langs te komen. Zodra er meer over bekend is maakt Amber daar een evenement over aan op haar Facebookpagina.
Het team sponsoren kan door middel van geld te doneren om aan de 5000 Euro te komen. Producten voor de loop zijn inmiddels gesponsort. Maar er mogen ook producten gedoneert worden voor de verkoop. Daarvoor kan er contact opgenomen worden met Amber (via onderstaande gegevens).
SamenLoopVoorHoop
Amber loopt zelf ook mee met de samenloop. Er is een groep met eregasten, die bestaat uit mensen die ziek zijn of ziek zijn geweest. Voor hen is een lounge waar zij ook eten en drinken krijgen. Ze kan nu nog maar tien minuten lopen, maar hoopt dat het tegen die tijd beter gaat.
Amber loopt momenteel bij Fysiotherapie de Waterpoort bij Lieke Geurts die o.a. Oncologie fysiotherapeut is. Dus ze hoopt dat het lopen en haar conditie nu ook weer vooruit gaat.
Ze wil graag heel veel, maar kan nog niet veel. Maar Amber is positief en het maken van dingen geeft haar energie. Ook het organiseren van evenementen en voorbereiden op de samenloop doet haar goed.
Steun aan het KWF
Amber steunt het KWF omdat zij veel onderzoeken doen naar kanker en het onderzoek naar Leukemie is de laatste 20 jaar erg veel vooruit gegaan. Dus daar is ze heel dankbaar voor. Eén op de drie mensen krijgt kanker. Niet iets waar men dagelijks bij stil staat tot dat je ermee geconfronteerd wordt. Dat moet minder worden vindt Amber. “Door aan het KWF te doneren, kun je daar aan mee helpen”.
Amber vindt de symboliek van SamenLoopVoorHoop erg mooi, omdat de loop 24 uur duurt en je kanker ook 24 uur per dag hebt. De samenloop is een estafette, ze doen het samen. Als symbool dat je er niet alleen voor staat. Dat is ook erg mooi.
Amber hoopt dat er veel mensen komen naar de Samenloopvoorhoop 26 en 27 mei en de Ladies day op 15 april.
Meer donoren welkom
Ook hoopt Amber dat er nog veel meer stamceldonoren bijkomen. Je kunt dit tijdens je leven doen. Wanneer je jezelf op geeft als stamceldonor, kom je in de internationale donorbank te staan. De kans dat je als donor wordt opgeroepen, is heel erg klein, maar als je opgeroepen wordt, dan ben jij degene die een leven red. De kans dat je met iemand matcht is heel klein. Het transplanteren kan tegenwoordig via bloed, dus hoef je geen enge beenmergoperatie meer te ondergaan. Wanneer je een match bent, krijg je een groeihormoon. Daardoor komen de stamcellen in je bloed terecht. Door simpel bloed af te nemen kunnen de stamcellen dan getransplanteerd worden. Het is niet echt prettig, maar wat je anderen aan leed kunt besparen, daarbij zijn de bijkomende ongemakken te verwaarlozen bij de gedachte dat je een leven red.
Amber gaat na de SamenLoopVoorHoop van haar vakantie genieten en zich op de toekomst richten. Wel zal zij zich in blijven zetten voor het KWF en KIKA.
Doneren kan via https://acties.samenloopvoorhoop.nl/actiesvoorkwf
Amber Visser:
https://www.facebook.com/amber.visser.12
https://www.facebook.com/team27Cancerkillers
Instagram: https://www.instagram.com/ck_acties
Mail: amberlarenzia@live.nl
Tel.: 06-42175299