Dordrecht – Dordrecht organiseert samen met Zwijndrecht en Papendrecht een vuurwerkshow op het drierivierenpunt. Omdat burgemeester Wouter Kolff de gemeenteraad voorstelt om de binnenstad van Dordrecht vuurwerkvrij te maken. Hiermee wordt tegemoetgekomen aan de wens van een groeiend aantal organisaties en inwoners voor een fijne en veilige jaarwisseling, voor alle Dordtenaren.
Eerder dit jaar heeft de burgemeester gesproken met alle raadsfracties. Naar aanleiding van dit gesprek en de resultaten van een onderzoek van het Onderzoekcentrum Drechtsteden heeft de burgemeester een voorstel opgesteld. Als de gemeenteraad instemt met het voorstel, past het college de Algemene Plaatselijke Verordening aan.
Huidig beleid
Vuurwerk afsteken is verboden. Alleen tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur geldt daarvoor een uitzondering. Daarnaast zijn enkele gebieden in Dordrecht aangewezen als vuurwerkvrije zones om kwetsbare groepen mensen, gebieden of dieren te beschermen.
Modern vuurwerkbeleid
Op 24 mei 2019 pleitten 27 organisaties waaronder politie, gemeenten en verzekeraars bij het kabinet voor een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. De Onderzoeksraad voor de Veiligheid heeft dit verbod aan het kabinet geadviseerd. Ook bij Dordtenaren neemt het draagvlak voor vuurwerk af. Dit blijkt uit onderzoek dat dit jaar gedaan is door het Onderzoekcentrum Drechtsteden. Het risico op brand, onveiligheid, overlast voor mens en dier zijn voor het college, naast de kosten, redenen om het beleid rondom vuurwerk te moderniseren.
Veilige Binnenstad
Een geheel vuurwerkvrij Dordrecht is niet uitvoerbaar of handhaafbaar en lijkt niet wenselijk. De burgemeester stelt voor de bestaande vuurwerkvrije zones uitbreiden. Het voornemen is om de gehele binnenstad van Dordrecht vuurwerkvrij te maken, omdat daar veel waardevolle historische monumenten staan. Om bewoners en bezoekers van de binnenstad een veilig alternatief te bieden, stelt de burgemeester voor om een centrale vuurwerkshow op het drierivierenpunt te organiseren. Een vuurwerkshow wordt gecontroleerd afgestoken en is door een grote groep te bekijken in de drie gemeenten. De kosten van deze show zijn voor Dordrecht geraamd op 25.000 euro maar ook Zwijndrecht en Papendrecht dragen bij.
Wijkwens in plaats van vreugdevuur
Het voornemen is ook om te stoppen met het toestaan van vreugdevuren. Vreugdevuren zijn in principe verboden. Voor twee plekken is de afgelopen jaren een uitzondering gemaakt. Daarvan was één locatie al twee jaar lang uitgesloten vanwege te grote overlast voor omwonenden. De kosten voor de gemeenschap van één vreugdevuur bedroegen afgelopen jaar 18.000 euro, exclusief de kosten gemaakt door brandweer en politie. De kosten staan niet in verhouding tot het aantal mensen dat er plezier van ondervindt. Het college wil buurtbewoners gaan wijzen op de mogelijkheden van bestaande subsidies voor wijkwensen. Daarmee kunnen bewoners tijdens de jaarwisseling andere buurtactiviteiten organiseren.
Vuurwerkbrillen voor groepen 7 en 8
Dit jaar krijgen leerlingen van groepen 7 en 8 van alle Dordtse basisscholen een gratis vuurwerkbril aangeboden. De gemeente gaat hiermee in op een voorstel van Rotterdam om gezamenlijk vuurwerkbrillen in te kopen. De gemeente Dordrecht wil hiermee een veiligere jaarwisseling voor kinderen die vaak voor het eerst zelf vuurwerk afsteken.
Kijk voor meer informatie op www.dordrecht.nl