Dordrecht – Er komt geen loosverbod van de stof GenX door chemiebedrijf Chemours als het aan staatssecretaris Dijksma ligt. Diverse partijen in de Tweede Kamer zijn voor zo’n verbod, maar volgens staatssecretaris Dijksma zou dat geen stand houden in de rechtbank.
Kamerlid Suzanne Kröger (GroenLinks) vindt dat de stof niet meer in het milieu mag komen zolang niet precies duidelijk is wat de gevolgen voor de volksgezondheid zijn. Toxicologen maken zich daar grote zorgen om. De provincie besloot onlangs dat de maximale lozing wel flink moet worden beperkt. ,,Wanneer gaan we onze burgers echt beschermen?”, aldus Kröger.
Ze krijgt in elk geval steun van SP en PvdD. De VVD vindt een totaalverbod te ver gaan. ,,Dat zou feitelijk het stopzetten van de fabriek betekenen”, zei VVD-Kamerlid Remco Dijkstra. Staatssecretaris Dijksma vindt het ook te vroeg voor een verbod.
,,De provincie gaat er over, maar ik zou het niet verstandig vinden. Dan moet het bedrijf sluiten. Daar moet je een hele sterke positie voor hebben, anders houdt zo’n besluit geen stand. Dat houdt de provincie gewoon niet overeind. Er is nu niet genoeg bewijs om aan te tonen dat GenX gezondheidsschade veroorzaakt.”
De Kamer stemt volgende week over de motie van Kröger.
Opvolger
GenX is de opvolger van C8, de stof waarmee in Dordrecht decennialang werd gewerkt. Inmiddels is duidelijk dat de uitstoot daarvan omwonenden van de fabriek al die jaren heeft opgezadeld met gezondheidsrisico’s. Volgens toxicologen is ook GenX een stof met grote risico’s. Drinkwaterbedrijf Oasen is naar de rechter gestapt om de uitstoot verder terug te dringen.
Dijksma stelde vanmiddag in de Kamer dat de zaak rond Dupont en Chemours een wake-up call is, ‘ook voor inspecties en bestuurders’. Ze stelde dat het zowel op nationaal als Europees niveau tijd is voor strenger toezicht. Bedrijven moeten nu al informatie aanleveren bij een Europees registratiesysteem (REACH) voor ze met stoffen mogen gaan werken. ,,We moeten meer weten over stoffen waarmee gewerkt wordt en ook strenger controleren.”
Het debat werd bijgewoond door omwonenden uit Dordrecht en Sliedrecht, onder wie de Sliedrechtse wethouder Visser. ,,Wij zouden liefst morgen een verbod op GenX zien. Ik hoop dat de motie het haalt. Zo niet, dan kunnen anderen dat weer als een overwinning zien.”