6 C
De Bilt

Warmtenet Drechtsteden essentieel voor slagen energietransitie

De omstandigheden in de regio Drechtsteden zijn gunstig om een grootschalig warmtenet aan te leggen. Gemeenten, woningcorporaties, HVC en Stedin staan klaar om huizen en gebouwen versneld van het aardgas af te halen en aan te sluiten op het warmtenet. Dat kan alleen als het Rijk bijdraagt.

Met oog op de essentiële rol van het warmtenet binnen de energietransitie, roept de regio Drechtsteden samen met de Zuid-Hollandse gemeenten en de provincie de Tweede Kamer op om de noodzakelijke investeringen in warmtenetten te bekostigen.

Op 5 november heeft Tjerk Wagenaar, onafhankelijk kwartiermaker warmte Zuid-Holland, zijn rapport ‘Vlot trekken warmte in Zuid-Holland’ aan de ministeries van Klimaat en Groene Groei (KGG) en van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) aangeboden. Wagenaar onderzocht welke stappen gezet moeten worden om de warmtetransitie in Zuid-Holland voor elkaar te krijgen. ‘Er moet een aantrekkelijk en betaalbaar aanbod voor bewoners en bedrijven komen’, schrijft Wagenaar in zijn rapport.

“De kosten moeten hoe dan ook betaalbaar blijven”

In de regio Drechtsteden werken gemeenten, woningcorporaties, HVC, Stedin en de provincie Zuid-Holland nauw samen om het aardgasvrij maken van gebouwen te versnellen. Jacqueline van Dongen, wethouder gemeente Zwijndrecht: “We willen onze inwoners duidelijkheid kunnen geven over hoe en wanneer zij het beste kunnen overstappen naar duurzame warmte. De overstapmogelijkheden moeten duidelijk uitgelegd worden aan inwoners en daarnaast moet het ook betaalbaar zijn voor iedereen. Zo werken we samen aan een duurzame toekomst voor de regio Drechtsteden.”

Warmtenet biedt voordelen

Voor een groot deel van de wijken in de regio Drechtsteden heeft het warmtenet de voorkeur boven elektrische warmtepompen. Warmtepompen zorgen voor extra belasting van het elektriciteitsnet, wat tot nog grotere problemen op het net (netcongestie) leidt. Daarnaast zijn minder aanpassingen in woningen nodig dan bij een warmtepomp. Met ook het oog op de betaalbaarheid, is het daarom van maatschappelijk belang om het warmtenet verder uit breiden.

Boring onder de Merwede
Boring onder de Merwede – Foto: © HVC Groep

Willy Heussen, business manager bij HVC: “Het koppelen van de warmtenetten tussen wijken, gemeenten en duurzame warmtebronnen leidt in veel gevallen tot de laagste kosten en vergt van alle alternatieven het minste ruimte, maar vraagt alsnog om grote investeringen. Dat gaat al snel over miljoenen per traject van enkele kilometers.”

Economische schade door overbelasting elektriciteitsnet

Overbelasting van het elektriciteitsnet speelt al in een deel van Dordrecht, Hardinxveld-Giessendam, Hendrik-Ido-Ambacht en Zwijndrecht. Het is een kwestie van tijd dat ook de andere gemeenten in de regio Drechtsteden hiermee te maken krijgen. Netcongestie raakt nu met name het bedrijfsleven. Aram van Bunge, voorzitter energiecoöperaties regio Drechtsteden: “Als gevolg van de netcongestie kunnen bedrijven bijvoorbeeld nu al niet uitbreiden. Als dit doorzet, gaat ook de regio Drechtsteden op slot voor nieuwe aansluitingen en stijgt het aantal gevallen van stroomuitval. De economische schade die hierdoor ontstaat zal enorm zijn. De kosten voor uitbreiding van het warmtenet vallen daarbij in het niet.”

Oproep aan Tweede Kamer: bekostig de noodzakelijke investeringen in warmtenetten

Tanja de Jonge, wethouder gemeente Dordrecht: “Door nu te investeren in warmtenetten, worden nog grotere investeringen in het elektriciteitsnet op langere termijn voorkomen. Hierbij is het belangrijk dat eindgebruikers van het warmtenet profiteren van de voordelen die zij creëren. Inwoners die zijn aangesloten op het warmtenet belasten het elektriciteitsnet minder zwaar en zouden dit in de portemonnee terug moeten zien.” 

Financiële steun van het Rijk voor het warmtenet is, naast de essentiële verbeterpunten uit het rapport van Wagenaar, daarom van groot belang voor het slagen van de energietransitie. Wethouder Jacqueline van Dongen nam op 6 november jl. het rapport namens de regio Drechtsteden van Wagenaar in ontvangst. Lees het rapport hier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio