Van 5 t/m 12 oktober is het de Week van Ons Eten. Ook in Altena. In die week maken bezoekers op allerlei manieren kennis met het verhaal achter voedsel. Er is van alles te beleven voor jong en oud. Altena heeft alles in huis om een toekomstbestendige maaltijd te bereiden. Die maaltijd is gezond en lekker en gemaakt met duurzame, dichtbij geproduceerde ingrediënten.
Themadagen
Tijdens de Week van Ons Eten kunnen bezoekers op de verschillende themadagen inspiratie opdoen tijdens films, bezoekjes aan de boerderij, imkerij of boomgaard, of een lokaal en/of plantaardig gerecht kiezen bij lokale horeca of supermarkt:
- Zaterdag 5 oktober: Kinderdag Zaterdag 5 oktober ontdekken kinderen waar eten vandaan komt. Met een stempelkaart kunnen ze langs deelnemende locaties om te ontdekken, leren en proeven.
- Dinsdag 8 oktober: Filmfestival Dinsdag 8 oktober draaien in bioscoop Hollywoud 2 documentaires over de uitdagingen rond duurzame voedselproductie. Na afloop van de voorstellingen kunnen bezoekers in gesprek met de makers of lokale agrarische en natuurpartijen
- Vrijdag 11 oktober: Eet de maaltijd van morgen Hoe smaakt de maaltijd van morgen? Proef het vrijdag 11 oktober in de horeca
- Zaterdag 12 oktober: Ontmoet de boer dag Maak kennis met boeren in je eigen buurt. Zaterdag 12 oktober openen agrarische bedrijven in Altena hun deuren. Ontdek hun lekkerste producten en bekijk hun nieuwste innovaties.
Week van Ons Eten
Wethouder Claudia Schipper: “Altena wil een vitaal platteland blijven, waar je goed kan wonen, werken en leven. Dit vraagt zorgvuldig omgaan met energie, grondstoffen, natuur en elkaar. De landbouw- en agrofoodsector in Altena is volop in ontwikkeling. Maak tijdens de Week van Ons Eten kennis met al het moois, innovatiefs en lekkers dat de voedselsector in Altena te bieden heeft.”
Een duurzaam en vitaal Altena Aanhaken bij de landelijk georganiseerde Week van Ons Eten past binnen het programma Circulair Voedselsysteem van de gemeente. Altena wil in 2046 een circulair voedselsysteem hebben. In zo’n systeem heeft de productie en consumptie van voedsel minder impact op het milieu, de leefomgeving en onze gezondheid. We noemen dat ‘de maaltijd van morgen’.
Voor locaties en tijden Week van Ons Eten: gemeentealtena.nl/weekvanonseten.
Wat een prachtig initiatief, de Week van Ons Eten in Altena! Het is geweldig om te zien hoe de gemeente zich inzet voor duurzame en lokale voedselproductie, en dat ze jong en oud hierbij betrekken. De verschillende themadagen klinken enorm inspirerend, van de Kinderdag tot de ‘Ontmoet de Boer’ dag. Het is belangrijk dat we ons meer bewust worden van waar ons voedsel vandaan komt en hoe we bij kunnen dragen aan een duurzamer voedselsysteem. Altena zet hier echt mooie stappen in richting een circulair voedselsysteem en een toekomstbestendige maaltijd. Ik kijk ernaar uit om meer te ontdekken tijdens deze week!