17.3 C
De Bilt
maandag, 27 juni 2022

Deze jaarwisseling meer vuurwerkvrije zones in Ede

Ede – Nog een aantal weken en dan is het weer oud en nieuw. Het moment om vuurwerk af te steken. Maar ook een moment waarop mensen overlast ervaren van vuurwerk. De gemeente Ede heeft, op verzoek van de gemeenteraad, een plan van aanpak opgesteld met als doel de overlast van consumentenvuurwerk zoveel mogelijk terug te dringen.

Onderzoek via inwonerspanel

Onderdeel van het plan van aanpak is een meting onder de Edese bevolking hoe men staat tegenover een algeheel verbod op het afsteken van vuurwerk. Hiervoor is het inwonerspanel van de gemeente ingezet. Hoewel het panel geen afspiegeling is van de Edese bevolking geven de resultaten een eerste beeld van de meningen in Ede. Uit het onderzoek blijkt dat twee vijfde van de panelleden weleens vuurwerk afsteekt tijdens oud en nieuw. Het afsteken is met name populair onder de jongeren (tot 30 jaar) en bij mensen tussen de 30 en 50 jaar.

50 procent voor algeheel verbod

De helft van de geïnterviewden is voorstander van een algeheel verbod op vuurwerk. Ruim een derde is tegen. Het aantal voorstanders van een verbod neemt toe met de leeftijd. Negen van de tien panelleden is een voorstander van vuurwerkvrije zones. De resultaten van het onderzoek worden zoveel als mogelijk meegenomen in het vuurwerkbeleid voor de komende jaarwisselingen.

Vuurwerkvrije zones

Afgelopen jaar is er voor het eerst een aantal vuurwerkvrije zones ingesteld. Dit waren met name de gebieden rond het ziekenhuis, de hospices en de twee kinderboerderijen. Binnen deze zones is het afsteken van vuurwerk tussen 18.00 uur op oudejaarsdag en 02.00 uur nieuwjaarsdag verboden, met uitzondering van zogeheten fop- en schertsvuurwerk, zoals sterretjes, knaltouwtjes en dergelijke. Buiten de hierboven genoemde tijden is het afsteken van vuurwerk sowieso verboden.

Voor de jaarwisseling 2018/2019 wordt het aantal vuurwerkvrije zones uitgebreid met een aantal fiets- en voetgangerstunnels. Dit omdat het afsteken van vuurwerk in tunnels extra geluidsoverlast geeft voor omwonenden.

Vuurwerkshow

De stichting Maatschappij en Veiligheid deed vorig jaar een oproep aan alle gemeenten om vuurwerkshows te organiseren waarbij professionals het vuurwerk afsteken. Dit leidt mogelijk tot minder overlast, schade en slachtoffers tijdens de jaarwisseling. Op 30 december 2017 werd op het Enkaterrein voor het eerst een professionele vuurwerkshow georganiseerd. Hier kwamen ongeveer 3.000 bezoekers op af.

Enkaterrein

Door het succes van vorig jaar wordt op het Enkaterrein dit jaar opnieuw een professionele show georganiseerd. Deze vindt dit jaar echter plaats op 31 december rond middernacht. De show is open voor alle Edenaren. Hierover volgt op een later moment meer informatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio