Eerste landelijke schap tegen voedselverspilling

Wageningen – Op dinsdag 20 maart ontving de Jumbo supermarkt van George Verberne in Wageningen de Mijlpaal Wageningen Klimaatneutraal uit handen van wethouder Lara de Brito. Dit gebeurde na het openen van de eerste speciale verspilling-schap landelijk. Als klimaatpartner van Wageningen zet eigenaar van Jumbo Wageningen een volgende stap om voedselverspilling te verminderen.

Dit bijzondere schap is officieel in gebruik genomen in aanwezigheid van wetenschapper en Global Champion12.3 ambassadeur Louise Fresco en Burgemeester Geert van Rumund. In dit schap staan producten gemaakt van ingrediënten die anders verspild zouden worden. Opnieuw een mooi voorbeeld van de vooruitstrevendheid van Wageningen op het gebied van circulariteit en klimaat.

Strijd tegen voedselverspilling

Lara de Brito, wethouder duurzaamheid: “ik ben zo trots op onze klimaatpartners in de stad met wie wij samen op weg zijn naar Klimaatneutraal Wageningen. Samen de strijd aangaan tegen voedselverspilling is goed voor mens, klimaat en economie. Eten weggooien kost tenslotte geld. Het is mooi om Wageningen te gebruiken als levende proeftuin. Nu Jumbo Wageningen dit nieuwe belangrijke onderwerp oppakt, is dat een nieuwe mijlpaal op weg naar Wageningen Klimaatneutraal! Door voedselverspilling wordt immers onnodig energie, water en land verspild. Ik hoop dat we hier veel van kunnen leren voor het vervolg richting een circulaire economie zonder verspilling.”

Samenwerkende ondernemers met een missie

Voedselverspilling is nog altijd een groot probleem. Ruim een derde van al het eten haalt het niet tot ons bord. Verberne wil als maatschappelijk betrokken ondernemer in zijn winkel laten zien dat er op de winkelvloer veel mogelijkheden zijn om het onderwerp verspilling richting klanten tot leven te brengen. Hij doet dat samen met een groep maatschappelijke ondernemers die zich verenigd hebben in het platform Verspilling is Verrukkelijk, MVO Nederland, Wageningen University & Research en de gemeente Wageningen.

George Verberne (ondernemer Jumbo Wageningen): Wij als supermarkt kunnen een belangrijke rol spelen bij het benadrukken van voedselverspilling aangezien wij dagelijks vele klanten over de vloer krijgen. Om in een stad als Wageningen te starten, waar een prachtige Universiteit is met studenten die dagelijks met onze voeding bezig zijn, maakt dit helemaal compleet. Ik verwacht dat we met dit soort initiatieven de voedselverspilling nog beter onder de aandacht kunnen brengen en het is geweldig dat ik als een van de eersten in Nederland met het platform Verspilling is Verrukkelijk mag samenwerken. Ik ben dan ook erg trots dat we met dit verspillingschap de Mijlpaal Wageningen Klimaatneutraal hebben ontvangen.”

 Verspilling is Verrukkelijk

Verspilling is verrukkelijk is een platform voor ondernemers die zich via hun producten en activiteiten inzetten om voedselverspilling aan te pakken en consumenten te verleiden dat ook te doen. Het platform versterkt en verbindt de ondernemers op het niveau van hun maatschappelijke ambitie en laat tegelijkertijd alle ruimte voor eigen identiteit van de deelnemende ondernemers en merken. MVO Nederland Faciliteert de samenwerking. De Verspilling is Verrukkelijk-ondernemers ontwikkelen en verkopen smaakvolle producten die gemaakt zijn van ingrediënten die anders weggegooid zouden worden of verwerkt worden tot diervoeder of biogas. Denk aan soep van kromme groente, bier gemaakt van oud brood en zeep gemaakt van sinaasappelschillen. Een belangrijk doel van het platform is meer omzet creëren voor deze vooruitstrevende ondernemers en meer impact te maken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio

Advertentie

spot_img