10.4 C
De Bilt

Sportief Ede scoort hoog bij ongeorganiseerde sporten

Ede – woensdag 18 november wordt de nieuwe Atlas voor gemeenten gepresenteerd. Dit gebeurt dit jaar digitaal vanuit gastgemeente Ede. Hoewel Amersfoort de meest sportieve stad van Nederland is, scoort Ede hoge ogen op het gebied van ongeorganiseerde sport. Hierin zijn wij nummer 3 van Nederland.

Ongeorganiseerde sporten

Burgemeester Verhulst: “Ik ben eigenlijk niet verrast dat wij met name eruit springen door onze goede buitenruimtes. Ede is natuurlijk uitermate geschikt om alleen of met vrienden de natuur in de gaan om te gaan hardlopen, fietsen of mountainbiken. Volgens mij hebben we een verdiende derde plaats. Ede is een gezonde sportstad in een groene omgeving en we voelen ons dus nauw verbonden voelt met het thema Sport.” Deze week heeft de gemeente Ede ook de Sportvisie gepresenteerd.

Hierin wordt duidelijk gemaakt waar de gemeente Ede zich de komende jaren op richt met betrekking tot sport en bewegen. Wethouder sport Peter de Pater: “Sport en bewegen voor iedereen, dat is de kern. Dat vinden wij belangrijk omdat sporten maakt dat je vitaler bent en ook contact met anderen maakt. Ik ben blij dat we al op nummer 3 staan voor wat betreft de ongeorganiseerde sporten. De Edenaar vindt sporten belangrijk.”

Atlas

In die nieuwe Atlas wordt de gemeentelijke sportindex geïntroduceerd. Die is ontwikkeld in samenwerking met de Academie Sport en Bewegen (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen) en geeft het sportaanbod en de sportdeelname per gemeente weer. Daarbij is onderscheid gemaakt tussen sporten die in verenigingsverband plaatsvinden en individuele sporten.

Sportdeelname blijkt minder sterk samen te hangen met sportaanbod dan op voorhand wellicht verwacht zou worden. Er zijn genoeg steden met weinig aanbod en een hoge sportdeelname. Andersom zijn er ook steden met voldoende mogelijkheden om te sporten, maar desondanks een lage deelname. Blijkbaar spelen er andere factoren een rol die bepalen of mensen gaan sporten, zoals het inkomens- en opleidingsniveau.

Er is een sterke samenhang tussen sportdeelname enerzijds en de ervaren gezondheid van de bevolking en zorgkosten anderzijds. Gemeenten met relatief veel sporters hebben over het algemeen een relatief groot aandeel inwoners met een goede ervaren gezondheid. Ook zijn de gemiddelde zorgkosten in deze gemeenten lager. Om de deelname aan sport te vergoten is voldoende aanbod een randvoorwaarde, maar sportbeleid gericht op het activeren van specifieke doelgroepen cruciaal.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio